Εμβόλιο Sputnik-V: Τι πρέπει να προσέχουν οι εμβολιασθέντες | in.gr

Μοιραστειτε το

Όποιος κάνει το εμβόλιο Sputnik-V μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό κατά την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, καθώς η ανοσία κατά μέσο όρο δημιουργείται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ενώ σταθερή ανοσία δημιουργείται τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, αναφερόμενος στο περιστατικό της μόλυνσης ιατρών στην πόλη Τομσκ που είχαν κάνει το εμβόλιο.

«Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης του κοροναϊού με το εμβόλιο Sputnik-V, πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ωστόσο πλήρης σταθερή ανοσία στη λοίμωξη από τον κοροναϊό εμφανίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη ενέσιμη δόση του εμβολίου η οποία γίνεται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση. Στην περίοδο μεταξύ των δύο ενέσιμων δόσεων, είναι πιθανή η μόλυνση, αλλά το ίδιο το εμβόλιο Sputnik-V δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πηγή μόλυνσης, επειδή δεν περιέχει τον ίδιο τον κοροναϊό», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η ανοσία που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση του εμβολίου επιτρέπει στους ασθενείς να περάσουν την νόσο σε πιο ήπια μορφή. «Πριν διαμορφωθεί η σταθερή ανοσία, όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο Sputnik-V, πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, που συνιστούν οι αρχές».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, το κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης του κοροναϊού της πόλης Τομσκ, ανέφερε ότι 5 από τους 42 γιατρούς στην περιοχής οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Όλοι τους είναι καλά. Οι τρεις δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, ή έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι δύο έχουν κατά μέσο όρο βαριά συμπτώματα. Όλοι τους βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: gkandri

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...