Εμβόλιο κορωνοϊού: Πώς προχωράει η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες της ΕΕ;

Μοιραστειτε το

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοσοποίηση των πολιτών και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως είναι γνωστό ξεκίνησε ταυτόχρονα στις 27 Δεκεμβρίου. Ποιες χώρες όμως τα πάνε καλύτερα και πού… έχει κολλήσει η βελόνα;

Πιθανότατα είναι τα δεδομένα που θα παρακολουθήσουμε με τη μεγαλύτερη προσήλωση μέσα στο 2021: Τον αριθμό των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα διανέμονται ανά την Ευρώπη αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο θα προχωρά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

«Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%», δήλωνε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι «Ημέρες Εμβολιασμού» όπως χαρακτηριστικά τις ονόμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή 19 ημέρες αργότερα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και παρόλο που το παιχνίδι ευθυνών μεταξύ Κομισιόν και κάποιων χωρών της ΕΕ για αργοπορία στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων αλλά και διανομής των δόσεων, η ανοσοποίηση των Ευρωπαίων συνεχίζεται.

Το Politico παραθέτει τον πίνακα με τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί ανά χώρα και το ποσοστό που αναλογεί ανά 100 κατοίκους.

Όπως φαίνεται, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Δανία με ποσοστό 1,98%. Η σκανδιναβική χώρα είναι και η μόνη εντός ΕΕ που έχει ποσοστό άνω του 1%, πλησιάζοντας μάλιστα το 2%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση (16 μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο) και τρεις θέσεις πιο πάνω βρίσκεται η Κύπρος.

Το Politico παραθέτει επίσης τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση ως προς την ανάπτυξη ή την έγκριση κάθε διαθέσιμου (ή υποψήφιου) εμβολίου στην μάχη για τον κορωνοϊό, περιλαμβάνοντας στον ίδιο πίνακα τις δόσεις που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκρίνοντάς τις με εκείνες που έχει παραγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά στην παγκόσμια εικόνα, η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην πολυθρύλητη ανοσία της αγέλης είναι το Ισραήλ, έχοντας εμβολιάσει σχεδόν το 21% των πολιτών της.

Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σχεδόν 11%, και αρκετά πιο πίσω το Μπαχρέιν με σχεδόν 5% και οι ΗΠΑ με κάτι περισσότερο 2%.

Όπως είναι εύλογο, το ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι άμεσα εξαρτώμενο με τον πληθυσμό κάθε χώρας αλλά και με την ποσότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...