Εμβόλια κοροναϊού στην Ευρώπη «σε λίγες εβδομάδες» | in.gr

Μοιραστειτε το

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως θα εμβολιαστούν κατά του πανδημικού κοροναϊού στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) που επικαλούνται οι Financial Times.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εγκρίνει εμβόλιο κατά της Covid-19, θα είναι πιθανότατα η Βρετανία, η οποία υπάγεται μεν στη δικαιοδοσία της EMA μέχρι την 1η Ιανουρίου, έχει όμως τη δυνατότητα μονομερών αποφάσεων σε επείγοντα θέματα δημόσιας Υγείας.

Εφόσον οι βρετανικές αρχές δώσουν πράσινο φως, η διάθεση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να αρχίσει από τις 7 Δεκεμβρίου, αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Η ΕΜΑ πρόκειται να αρχίσει αυτόν τον μήνα την αξιολόγηση των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και το ανταγωνιστικό εμβόλιο mRNA της Moderna, αναφέρεται σε εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλούνται οι FT.

Εφόσον τα δεδομένα πληρούν τις προϋποθέσεις, η αδειοδότηση θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσαν πηγές της EMΑ που δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η EMA δέχεται πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας, δεδομένου ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να εγκρίνει νωρίτερα τα πρώτα εμβόλια, πιθανότατα εντός του έτους.

Ωστόσο η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει δεχθεί πολιτικές πιέσεις».

«Οι συστάσεις θα βασιστούν στην ισχύ των επιστημονικών ενδείξεων για την ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα [των εμβολίων] και τίποτε άλλοι» ανακοίνωσε η ΕΜΑ.

«Αδειοδότηση θα υπάρξει όταν τα δεδομένα καταδείξουν με πειστικό τρόπο ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...