ΕΛΣΤΑΤ: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου

Μοιραστειτε το

Τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους περιμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο.

Το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και όλα δείχνουν πως ο κορωνοϊός βάρυνε καθοριστικά στο παραδοσιακά «δυνατό» τρίμηνο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών η ελληνική οικονομία αναμένεται να κλείσει το 2020 με ύφεση στην περιοχή του 10%-11% (τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ: -0,7% στο πρώτο τρίμηνο, -14% στο δεύτερο, +7,5% στο τρίτο και -6% στο τέταρτο τρίμηνο).

Το πόσο ορθές είναι αυτές οι προβλέψεις θα καταδειχθεί την Παρασκευή οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Ο τομέας των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο σημείο ευπάθειας για την ελληνική οικονομία και η μετάβαση προς την ανάκαμψη θα μπορούσε να βοηθηθεί το 2021 από την εισροή των επιχορηγήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων.

Τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν ως επιταχυντής ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αλλά και η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Αν αυτό συμβεί τότε η ανάπτυξη του 2022 θα ξεπεράσει αυτήν του 2021, το οποίο ίσως αποτελέσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα προετοιμαστεί για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...