Ελληνοτουρκικά: «Θα εξετάσουμε στην πράξη τις προθέσεις της Τουρκίας»

Μοιραστειτε το

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στον απόηχο των δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την Ελλάδα καλεί η Τουρκία να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοιχτή πρόσκληση» είπε κατά την διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Tahsin Ertugruloglu στην Άγκυρα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Δένδια. 

«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Ries βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Κατά τις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Ελλάδα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τις συνομιλίες στις 11 Ιανουαρίου, αλλά ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση. 

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές»

Σχολιάζοντας την είδηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».  «Η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε  ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ο υπουργός ενός δικτάτορα σε αποδρομή, καλεί την Ελλάδα σε έναρξη διερευνητικών επαφών, με την συνδρομή φυσικά του Βερολίνου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τους s-400

O επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο 24TV.

«Οι S-400 είναι έτοιμοι προς χρήση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποφασίσουν πότε θα υπάρξει τέτοια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Ντεμίρ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, TASS

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...