Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η «ομάδα κρούσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη – Ποιοι τον συμβουλεύουν

Μοιραστειτε το

Έμπειροι διπλωμάτες που γνωρίζουν καλά το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς σχέσεις, βρίσκονται στο πλευρό του πρωθυπουργού. 

Στην κρισιμότερη ίσως καμπή των τελευταίων ετών έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν, μετά από οχτώ μήνες έντασης, να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα εκτοξεύτηκε, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να θέσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Παράλληλα, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μια «ομάδας κρούσης» μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και έξω από αυτό με σκοπό τον ταχύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

Εκτός, προφανώς, από τον βασικό θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού για τα ζητήματα αυτά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην καθημερινή επεξεργασία των θεμάτων κεντρικό ρόλο έχει, βεβαίως, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, από την οποία περνάει και η τελευταία λεπτομέρεια. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σουρανή είναι το πρόσωπο που συμμετείχε στην πρώτη τριμερή με τον διπλωματικό διευθυντή της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν.

Κρίσιμο ρόλο στο… παρασκήνιο διαδραματίζει και ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθίστανται αποδέκτες της τελικής πληροφορίας και διαμορφώνουν συνολικά τον σχεδιασμό. Ο κ. Δημητριάδης είναι πιο «επιχειρησιακός», ενώ ο κ. Γεραπετρίτης συμβουλεύει τον πρωθυπουργό κατά κύριο λόγο για ζητήματα νομικής υφής.

Στην ομάδα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού είναι και η κ. Μάνια Τελαλιάν, η οποία ήταν προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επί σειράν ετών και έχει χειριστεί σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που έχουν κατά καιρό απασχολήσει την εξωτερική πολιτική. Η κ. Τελαλιάν ήταν μάλιστα παρούσα ως μία εκ των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο Στρασβούργο το 1998, στην εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για τη δήμευση της περιουσίας του. Οι πρόσφατες συμφωνίες για τις Θαλάσσιες Ζώνες και οι αποφάσεις για τα χωρικά ύδατα έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» της κ. Τελαλιάν.

Την δυναμική θηλυκή τριπλέτα που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την οποία είχαμε δει πρόσφατα στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κατά την συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι η κ. Παπαδοπούλου βρίσκεται συνήθως στην Ουάσιγκτον, η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είναι τακτική, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν κρίσιμη παράμετρο, στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Η κ. Παπαδοπούλου δεν ήταν παρούσα στην Αθήνα μόνο κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις πρώτες ημέρες της κρίσης του Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στις επαφές και τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διαδραματίζει ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη, υπερασπίζεται με στιβαρότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν προκαλεί και χειρίζεται με μαεστρία το ζήτημα στον στίβο της διπλωματίας. Σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και την μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καταφέρει σημαντικές «νίκες» επί του καθεστώτος Ερντογάν, τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορoνοϊός – Κικίλιας: Χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική – Θα χρειαστούν μέτρα

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...