Ελληνικά ομόλογα: Έτοιμοι για νέα έκδοση – Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον

Μοιραστειτε το

«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, την πρώτη για το 2021, αξιοποιώντας τα χαμηλά επιτόκια και το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα έκδοση είναι ζήτημα ημερών, ενδεχομένως και ωρών, καθώς η κυβέρνηση θέλει «να μπει με το δεξί» στη νέα χρονιά, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από της αγορές.

Το στοίχημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι διπλό, καθώς αφενός η ελληνική πλευρά επιθυμεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αφετέρου θέλει να δοκιμάσει και πιο μακροχρόνιες εκδόσεις, δηλαδή 20ετείς ή και 30ετείς, καθώς στο παρελθόν περιοριζόταν χρονικά στη 10ετία ή τη 15ετία.

Έτσι, θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη καμπύλη αποδόσεων, φτάνοντας μέχρι και τα 30 χρόνια ενώ ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρέος.

Πάντως, λόγω «συνωστισμού» εκδόσεων και από άλλες χώρες στις πρώτες μέρες του νέου έτους, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να βγει πιο συγκρατημένα στις αγορές, δοκιμάζοντας πιο μακροχρόνια ομόλογα λίγο αργότερα, ανάλογα και με το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει σύμμαχό της στην τρέχουσα συγκυρία τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι σε αναλύσεις τους δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της χώρας, προτείνοντας μάλιστα στους επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

JP Morgan: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

Χαρακτηριστική επ΄ αυτού είναι έκθεση της JP Morgan, με τον επενδυτικό οίκο να αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με μία 10ετή ή 30ετή έκδοση. Συνολικά, όπως εκτιμά η JP Morgan ο ΟΔΔΗΧ για το 2021 στοχεύει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει σαφώς περισσότερο ελληνικό χρέος σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, οι αναλυτές της JP Morgan παίρνουν σαφή θέση υπέρ των ελληνικών ομολόγων έναντι της Πορτογαλίας, συστήνοντας θέσεις long στην ελληνική 7ετή έκδοση. Όπως αναφέρουν, ο λόγος είναι πως αυτά αυτά προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ευνοϊκά επίπεδα τιμής σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ, εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικό momentum στις αξιολογήσεις.

Citi: Έρχονται τέσσερις εκδόσεις μέσα στο 2021

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Citi με τον επενδυτικό οίκο να εκτιμά πως η Ελλάδα θα «σπάσει το ρόδι» της εξόδου στις αγορές με την έκδοση 20ετούς ομολόγου εντός του Ιανουαρίου με σκοπό την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τη Citi η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τέσσερις συνολικά εκδόσεις ομολόγων με τη δεύτερη να πραγματοποιείται τον Απρίλιο με τη μορφή 7ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο θα εκδοθεί 10ετές ομόλογο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει re-opening του τίτλου διπλασιάζοντας το μέγεθός του.

Σε αυτό το πλαίσιο η Citi επαναλαμβάνει πως έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2021, συστήνοντας στους επενδυτές την αγορά του ελληνικού ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 έναντι των ιταλικών ομολόγων. Όπως επισημαίνει το trade αυτό ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου με το spread στις 23 μονάδες βάσης και σήμερα κινείται κοντά στις 24 μονάδες βάσης. Στόχος είναι ο μηδενισμός του spread, ενώ συστήνεται έξοδος από το συγκεκριμένο trade εάν το spread αυξηθεί στις 33,5 μονάδες βάσης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...