Ελλάκτωρ: Η Γενική Συνέλευση οι κρίσιμες εξελίξεις και το παρασκήνιο

Μοιραστειτε το

Στην «παράταση» αναμένεται να κριθεί ο έλεγχος της Ελλάκτωρ, καθώς όπως όλα δείχνουν η σημερινή κρίσιμη Γενική Συνέλευση της εταιρείας οδηγείται προς αναβολή.

Έτσι, εντός συγκλονιστικού απροόπτου, οι δύο πλευρές –η ολλανδική Reggerborgh και οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος– θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε 20 ημέρες από σήμερα καθώς η πλευρά των εφοπλιστών θα αιτηθεί αναβολή. Κάτι το οποίο βρίσκει πάντως αντίθετη τη Reggerborgh που διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής, καθώς όλα τα δεδομένα είναι «στο τραπέζι».

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως «μητέρα όλων των μαχών» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ θα έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα καθώς η “D-Day” είναι πλέον η 27 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, το γεγονός ότι –σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece- στη Γενική Συνέλευση θα προεδρεύσει ο γνωστός νομικός κ. Νίκος Πιμπλής αντί του προέδρου της εταιρείας κ. Γιώργου Προβόπουλου δείχνει πως οι δύο πλευρές δεν θέλουν να διασταυρώσουν τώρα τα ξίφη τους.
Και αυτό γιατί σε περίπτωση διαφωνίας για τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία και άρα καταμέτρηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα έπρεπε να ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς το ποσοστό των μετόχων που συντάσσονται μαζί τους.

Το παιχνίδι των μετοχών

Εντούτοις, η μάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ καλά κρατεί και μάλιστα με αρκετό παρασκήνιο καθώς πέρα από τα επίσημα ποσοστά των μετοχών που ελέγχουν οι δύο πλευρές υπάρχουν συμμαχίες –φανερές και κρυφές- που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Έτσι, στην περίπτωση της Reggeborgh Invest το ποσοστό που ελέγχει άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ανέρχεται σε 14,17%. Παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα αγοράς (call option) για επιπλέον 12,54% από την οικογένεια Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%.

Πέρα από το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι που θα συνταχθούν μαζί της κατά τη γενική συνέλευση ανεβάζοντας το ποσοστό που θα ψηφίσει υπέρ της πάνω από το 35%. Εντούτοις, μιλάμε για σύμπραξη δυνάμεων και όχι για άμεση συμμετοχή και άρα η πλευρά της Reggeborgh δεν φαίνεται διατεθειμένη να ξεπεράσει το 33,33% που θα την υποχρέωνε να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών.

Στον αντίποδα, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη που έχει ήδη ποσοστό 5% στην Ελλάκτωρ ανακοίνωσε πρόσφατα δεσμευτική συμφωνία με τους κ.κ. Δημήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση προκειμένου να αγοράσει από τους τελευταίους μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 18,3346% της εταιρείας.

Έτσι, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου το ποσοστό της εταιρείας Invesco Finance, που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές, θα ανέλθει στο 23,3348% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για επιπλέον συμμάχους που θα ανεβάσουν το συνολικό ποσοστό πάνω από το 30% στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση.

Και βέβαια, όπως ανέφεραν χρηματιστηριακές πηγές, εφόσον έχουμε αναβολή 20 ημερών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μπαράζ νέων αγορών από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν εκ νέου τις ισορροπίες μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η μάχη του Διοικητικού Συμβουλίου

Ταυτόχρονα, το δεύτερο μέτωπο στη μάχη της Ελλάκτωρ είναι αυτό του διοικητικού συμβουλίου, καθώς στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται και η αλλαγή του.

Μάλιστα, η πλευρά της Reggeborgh έχει ήδη προτείνει για την θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη. Για τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνει τον κ. Άρη Ξενόφο, μέχρι σήμερα εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι κ.κ. Δημήτριος Κονδύλης (Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Τούμπουρος (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος) και Αθηνά Χατζηπέτρου (Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος).

Σύμφωνα με κύκλους της Reggeborgh στόχος είναι να στηρίξει μια διοίκηση που θα μεγαλώσει την Ελλάκτωρ αυτόνομα και δυναμικά ώστε να είναι η εταιρεία που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενώ θα στηρίζει όσο χρειαστεί και όπου χρειαστεί τη διοίκηση για να πάει την εταιρεία όπου πρέπει να τον πάει. Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι «τα καλύτερα έρχονται».

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη δεν έχει προτείνει δικό της Διοικητικό Συμβούλιο και δείχνει να συντάσσεται με τη σημερινή διοίκηση, όπως αυτή έχει προκύψει μετά και την παραίτηση του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται οι κύριοι Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης και Αλέξανδρος Εξάρχου είναι τα δύο νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, μετά τις παραιτήσεις των κυρίων Δημητρίου Καλλιτσάντση και Μιχαήλ Κατούνα.

Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου διατηρεί ο κ. Αναστάσιος (Σάκης) Καλλιτσάντσης, ο οποίος σε περίπτωση επικράτησης της πλευράς Μπάκου-Καϋμενάκη φαίνεται διατεθειμένος να παραμείνει για κάποιο μεταβατικό χρονικό διάστημα προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της εταιρείας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα επόμενα βήματα

Μια ακόμη μεταβλητή στην υπόθεση της Ελλάκτωρ είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ενδιαφέρον με δεδομένο ότι η Reggerborgh είναι βασικός μέτοχος και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη φτάσει στα χέρια της Επιτροπής επιστολές μετόχων με κύκλους της τρέχουσας διοίκησης θα θεωρούν το θέμα μείζονος σημασίας.

Εντούτοις, κύκλοι της Reggerborgh τονίζουν ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα, μια και η ολλανδική εταιρεία είναι παθητικός μέτοχος με ποσοστό 14% στην Ελλάκτωρ και δεν εκπροσωπείται με κάποιο δικό της στέλεχος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα είναι το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης προβλέπεται αύξηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, όμως, όπως τονίζουν κύκλοι της Reggerborgh, εφόσον αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας αυτό μπορεί να αλλάξει. Όπως αναφέρουν, θα κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο και θα προχωρήσουν σε αύξηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν συνεισφέρουν αντίστοιχα κεφάλαια και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα υπάρξει απομείωση (dilution) των ποσοστών τους, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εταιρεία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...