Ελλάκτωρ: «Διαβολοβδομάδα» μέχρι τη Γενική Συνέλευση

Μοιραστειτε το

Από τη μία η Reggeborgh και από την άλλη οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους, παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους για το μέλλον της εταιρείας, ενώ η παρούσα διοίκηση, υπό τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, απορρίπτει τις προτάσεις των Ολλανδών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, και οι δύο πλευρές έρχονται σε επαφή με μετόχους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρές συμμαχίες, τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και για την επόμενη ημέρα. Έτσι, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν συναντήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικά κεφάλαια, που κατέχουν μετοχές της Ελλάκτωρ αλλά και με εφοπλιστικά σχήματα που επίσης έχουν μετοχές.

Η πρόταση της Reggeborgh

Η πιο πρόσφατη κίνηση στη «σκακιέρα» της Ελλάκτωρ ανήκει στη Reggeborgh, καθώς η ολλανδική εταιρεία «άνοιξε τα χαρτιά της» παρουσιάζοντας σε επενδυτές και ενδιαφερόμενους τις προτάσεις της για την εταιρεία. Συγκεκριμένα, στη παρουσίασή της αναφέρει πως προτείνει σε συνεργασία με τους μετόχους να ξεκλειδώσει τις προοπτικές της Ελλάκτωρ με μια σειρά από δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου με εγχώρια στελέχη καθώς και την υποστήριξη της επερχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπό την αίρεση της αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης, η Reggeborgh σκοπεύει να προτείνει την πραγματοποίηση ενδελεχή ελέγχου από τη νέα διοίκηση προκειμένου να αναλύσει την τρέχουσα οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση και είναι διατεθειμένη να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά ώστε ο Όμιλος να μην είναι αναγκασμένος να μάχεται για την επιβίωσή του. Επιπλέον, σχεδιάζει να δώσει στη νέα διοίκηση τους πόρους που χρειάζονται προκειμένου να εστιαστεί στη δημιουργία αξίας και όχι στη διαρκή διαχείριση κρίσεων αλλά και να ζητήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, στο όραμα της Reggeborgh περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ισολογισμού και η δημιουργία οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα, ο επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης του ομίλου αξιοποιώντας τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητάς.

Τι σχεδιάζουν Μπάκος και Καϋμενάκης

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Invesco, εταιρείας συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη τονίζουν στο CNN Greece πως δεν ήρθαν στην Ελλάκτωρ για να πολεμήσουν αλλά αντίθετα στηρίζουν την υπάρχουσα διοίκηση, επιδιώκοντας η εταιρεία σταδιακά να μεγαλώσει και να ενισχυθεί. Ειδικά αναφορικά με το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζουν στο CNN Greece ότι σκοπός τους δεν είναι να αλλάξει αλλά σταδιακά να αναβαθμιστεί.

Προσθέτουν δε ότι κάνουν και θα κάνουν συναντήσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους μετόχους προκειμένου να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους, εκτιμώντας ότι η μάχη στη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου θα είναι αμφίρροπη. Τέλος, εστιάζουν στα θέματα του ανταγωνισμού που υποστηρίζουν ότι προκύπτουν, με δεδομένο ότι η Reggeborgh κατέχει ποσοστό άνω του 30% και στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να δούμε εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο πριν από τη Γενική Συνέλευση.

Καλλιτσάντσης προς μετόχους: Καταψηφίστε τη Reggeborgh

Από την πλευρά του, απέναντι στις προτάσεις της Reggeborgh τάσσεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο οποίος σε ανοικτή επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας ζητά να καταψηφίσουν τους Ολλανδούς.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τονίζει ότι η Reggeborgh επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, εγείροντας επιφυλάξεις περί ανταγωνισμού, δεδομένης και της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, στρέφεται ενάντια και στο διοικητικό συμβούλιο που προτείνει η Reggeborgh κάνοντας λόγω για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της σχέσης τους με το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, εγείρει και θέματα ανεξαρτησίας του ΔΣ λόγω του μικρού αριθμού ανεξαρτήτων μελών στο ούτως ή άλλως ολιγομελές (μόλις πέντε μέλη) προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, αναφέρεται εκτενώς και στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν δυο από δύο εκ των μεγαλυτέρων διεθνών συμβούλων πληρεξουσιοδότησης (proxy advisors), την Institutional Shareholder Services (ISS) και την Glass Lewis & Co. Οι εν λόγω εταιρείες ανέλυσαν τις προτάσεις των αντιτιθέμενων μετόχων και οι δύο οίκοι προτείνουν στους θεσμικούς μετόχους να καταψηφίσουν τις προτάσεις της Reggeborgh.

Από την πλευρά τους, κύκλοι που συνομιλούν με τη Reggeborgh τόνιζαν με νόημα ότι το ολλανδικό fund είναι το μόνο που έχει βάλει ουσιαστικά χρήματα στην εταιρεία –μέσω της αγοράς των μετοχών- και σκοπεύει να το κάνει καλύπτοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα των proxy advisors τόνιζαν πως και το 2018 είχαν αντίστοιχη επιχειρηματολογία, όμως δεν επηρέασαν την έκβαση της τότε υπόθεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το ποσοστό που κατέχουν θεσμικοί μέτοχοι στην Ελλάκτωρ δεν υπερβαίνει το 3%.

Η μάχη των μετοχών και οι συμμαχίες

Στο δια ταύτα πάντως, στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου την απόφαση θα πάει η πλειοψηφία των μετόχων και εδώ βρίσκεται ίσως το πιο σημαντικό μέτωπο της «μάχης του Ελλάκτωρα».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Reggeborgh έχει ίδια συμμετοχή 14,17% ενώ επιπλέον διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιώματος αγοράς για επιπλέον 12,54% από την οικογένεια Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θεωρείται ότι έχει τουλάχιστον αυτό το ποσοστό σε επίπεδο ψήφων, ενώ εκτίμηση είναι ότι μέσω συμμάχων της το ποσοστό ξεπερνά το 30% ή ακόμη και το 40%.

Στην αντίπερα όχθη, πρόσφατα η πλευρά των εφοπλιστών ανακοίνωσε νέα συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 20,58% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 25,5824%. Η απόκτηση του ποσοστού θα γίνει τμηματικά, σε επτά δόσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση και τα υπόλοιπα «πακέτα» να περνούν στα χέρια τους σε μηνιαία βάση μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ καθώς οι 25.600.000 μετοχές της Ελλάκτωρ που πρόκειται να μεταβιβαστούν στις 26 Ιανουαρίου θα πωληθούν έναντι 1,3 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά έναντι 33,28 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες μετοχές που, βάσει της συμφωνίας, θα μεταβιβάζονται κάθε μήνα μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021 θα πωλούνται προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η μάχη των μετοχών θα κριθεί μάλλον στις συμφωνίες που θα γίνουν και όχι στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Μολονότι δεν αποκλείονται αγορές τις τελευταίας στιγμής, αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να ξεπεράσει το 33,3% σε άμεση συμμετοχή, γεγονός που θα την ανάγκαζε να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών. Έτσι, εκατέρωθεν εστιάζονται στην εξασφάλιση συμμαχιών, τόσο μεταξύ των επενδυτικών ταμείων όσο και των θεσμικών επενδυτών που κατέχουν ποσοστό στην εταιρεία και θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στη Γενική Συνέλευση.

Η Γενική συνέλευση της REDS

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» αναμένεται να δείξουν οι δύο πλευρές αύριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της REDS, θυγατρικής τη Ελλάκτωρ. Η εν λόγω Γενική Συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το μοναδικό της θέμα αφορά την έγκριση πώλησης ακινήτου της εταιρείας στη Ρουμανία. Πώληση στην οποία αντιτίθεται ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέτοχος της REDS με ποσοστό 11,5% και ένας από εκείνους που υπέγραψαν το αίτημα για πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ ζητώντας την αλλαγή της διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση της REDS είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου, πήρε όμως παράταση προκειμένου να πραγματοποιηθεί μετά τη Γενική Συνέλευση της μητρικής Ελλάκτωρ, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η παράταση όμως που πήρε και η Ελλάκτωρ άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα αύριο -αν δεν ζητηθεί νέα παράταση- να δούμε την πρώτη αψιμαχία των δύο πλευρών.

Ο «γρίφος» της επόμενης ημέρας

Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση της Γενικής Συνέλευσης, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η επόμενη ημέρα της εταιρείας θα είναι περίπλοκη, με δεδομένη την ύπαρξη δύο βασικών μετόχων που -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δείχνουν να έχουν εντελώς διαφορετικά σχέδια. Έτσι, θέτουν το ερώτημα πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, τόσο μετοχικά όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, ειδικά εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ούτως ή άλλως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Αλλά, όπως αναφέρουν με νόημα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα βγει στην επιφάνεια μετά την 27η Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κύκλοι και των δύο πλευρών σε συνομιλίες με το CNN δηλώνουν διατεθειμένοι να μιλήσουν μεταξύ τους, αφού όμως ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον έλεγχο της εταιρείας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...