Ελλάδα, χρέη και διασώσεις τραπεζών στο Eurogroup

Μοιραστειτε το

Τυπική η έγκριση της 8ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 767 εκατ. ευρώ, άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM και της Οδηγίας για τις διασώσεις των τραπεζών • Πιέσεις για «κούρεμα» κρατικού χρέους.

Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το Eurogroup και αναμένεται να εγκρίνει τυπικά τόσο την 8η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας), όσο και την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με αυτή την αξιολόγηση.

Η έκθεση της Επιτροπής ήταν θετική και αυτονόητη θεωρείται και απόφαση των 19 υπουργών Οικονομικών του Eurogroup –και με το κοστούμι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)– να περάσουν τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο ταμείο. Στην ατζέντα του Eurogroup υπάρχει επίσης η 9η, η 12η και η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία αντίστοιχα, καθώς η λεγόμενη έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, που αφορά κυρίως τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνεται όλο και εντονότερη η συζήτηση για τη διαχείριση του νέου δημόσιου χρέους που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας, για το οποίο από αξιωματούχους ή οικονομολόγους των κεντρικών τραπεζών Γαλλίας και Ιταλίας διατυπώνεται η πρόταση διαγραφής του μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή με τη διαγραφή του μέρους των χρεών που κατέχει η ίδια μέσω του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα διευρύνει τις προσεχείς μέρες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

Εμμέσως το θέμα, μαζί με άλλα συναφή, αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με τη διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα συζητηθούν η ενίσχυση της Τραπεζικής Ενωσης καθώς και η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM (που είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους) και «η μείωση των κινδύνων από πρόωρη εφαρμογή του προστατευτικού πλαισίου του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης» των τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Συζητείται, δηλαδή, ουσιαστικά η αναστολή εφαρμογής της οδηγίας bail in, της διάσωσης μιας υπό χρεοκοπία τράπεζας με ίδια μέσα, ήτοι με πόρους που θα εισφέρουν υποχρεωτικά οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι, αλλά και οι μεγάλοι καταθέτες των τραπεζών (στα πρότυπα του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο).

Κατά της εφαρμογής και υπέρ της αναθεώρησης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας τάχθηκε προ ημερών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του στη γερμανική «Handelsblatt» στο οποίο υποστήριξε ότι «για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να εξαιρούνται από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση κεφαλαιακών ζημιών».

Με δεδομένο ότι αφενός όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυξάνουν τα χρέη τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία σε ποσοστό τουλάχιστον 10% (στην περίπτωση της Ελλάδας πάνω από 20%), αφετέρου όλες οι τράπεζες του ευρωσυστήματος είναι εκτεθειμένες σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει τα δυο αλληλένδετα θέματα το Eurogroup σήμερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων.

■ Σχετικό ρεπορτάζ και στη σελίδα 20 στην «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί 30/11/2020.

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...