Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του στην υγεία και στην ομορφιά | in.gr

Μοιραστειτε το

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι οι μεσογειακοί λαοί είμαστε ευλογημένοι. Η διατροφή μας, που στηρίζεται στα λαχανικά, στα φρούτα, στις ελιές, στα όσπρια, στα ψάρια, στο κόκκινο κρασί και κυρίως στο ελαιόλαδο, θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο γιατί χαρίζει μακροζωία και υγεία.

Το ελαιόλαδο, και μάλιστα το έξτρα παρθένο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες, τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιοπάθειες και υψηλή πίεση.

Η διαφορά του σε σχέση με το απλό παρθένο ελαιόλαδο είναι στην οξύτητα (το παρθένο ελαιόλαδο έχει <2%, ενώ το έξτρα παρθένο έχει <0,8%) και στη γεύση.

Το πρώτο έχει ευχάριστη πικάντικη ή πικρή γεύση και οσμή φρούτου ενώ το δεύτερο έχει ελαφριά γεύση και οσμή φρούτου και φέρει κάποιο εμφανές ελάττωμα. Εμείς συγκεντρώσαμε διάφορες έρευνες σχετικά με τις πολλαπλές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο για τον οργανισμό μας και σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές ιδιότητές του.

Το «υγρό χρυσάφι» της υγείας και της ομορφιάς

Τα κυριότερα συστατικά του ελαιολάδου που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας είναι:

* Πολυφαινόλες: Ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προσφέρουν αποτελεσματική προστασία ενάντια στη φωτογήρανση και τις ελεύθερες ρίζες. Οι κυριότερες είναι η ολευρωπεΐνη (oleuropein) και το σκουαλένιο. * Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ελαϊκό, λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ.* Βιταμίνη Ε: Εχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζει τη γήρανση των ιστών, προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και κάνει απαλή την επιδερμίδα. * Βιταμίνη Κ: Προστατεύει από τη γήρανση.

Εμποδίζει το εγκεφαλικό

Ενας τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες του εγκεφαλικού είναι να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στη διατροφή μας.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Γαλλικές έρευνες αποδεικνύουν ότι όσοι κατανάλωναν συχνά ελαιόλαδο είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από τους υπολοίπους.

Δυναμώνει την καρδιά

Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, και ιδίως του έξτρα παρθένου, εμποδίζει τις θρομβώσεις, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Χαρίζει λεία, απαλά μαλλιά

Θεωρείται το conditioner της μεσογειακής φύσης και είναι εγγυημένη θεραπεία για τα αφυδατωμένα, ταλαιπωρημένα μαλλιά που φριζάρουν.

Τα λιπίδια και η βιταμίνη Ε, που περιέχει, θρέφουν τα μαλλιά και κάνουν λείο τον φλοιό της τρίχας, ώστε να ξεμπερδεύουν πιο εύκολα και να μη σπάνε.

Εφαρμόζοντάς το απευθείας στις άκρες, προλαμβάνουμε την ψαλίδα. Επιπλέον, χαρίζει στα μαλλιά απαράμιλλη λάμψη και ελαστικότητα. Στο παρελθόν το ελαιόλαδο αποτελούσε γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της αλωπεκίασης ή της τριχόπτωσης.

Για την καλή χοληστερίνη

Ενας ακόμη λόγος που το ελαιόλαδο κάνει τόσο καλό στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι γιατί μειώνει την κακή χοληστερίνη που φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει την καλή.

Καταπολεμά την ακμή

Απομακρύνει το μακιγιάζ, εξυγιαίνει τους πόρους και ενισχύει το δέρμα ώστε να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Τρανταχτό παράδειγμα η σταρ του Χόλιγουντ Chloe Grace Moretz, η οποία έπασχε από κυστική ακμή. Η Moretz υποστηρίζει ότι ένα από τα μυστικά ομορφιάς της είναι ότι καθημερινά καθαρίζει το δέρμα της με ελαιόλαδο. «Το δέρμα μου είναι πιο καθαρό από ποτέ» λέει.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Το ελαιόλαδο ανήκει στις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το ελαϊκό οξύ, ένα βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, που φαίνεται ότι καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου.

Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού. Σε μία από τις έρευνες, Ισπανίδες που κατανάλωναν καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα ελαιολάδου μείωσαν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ως και 68% σε σχέση με γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Για την ξηροδερμία του τριχωτού

Το ελαιόλαδο καταπολεμά την ξηροδερμία και επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα PH του τριχωτού της κεφαλής χάρη στα Ω3 λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες Α, Κ και τον σίδηρο.

Επίσης, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του προστατεύουν τα μαλλιά και το τριχωτό ενάντια στις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Θεραπεία: Κάνουμε μασάζ σε όλο το τριχωτό με περίπου 10 σταγόνες χλιαρό ελαιόλαδο.

Το αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε προτού λουστούμε αλλά ιδανικά, καλύπτουμε το κεφάλι με ένα σκουφάκι, κοιμόμαστε και το πρωί λουζόμαστε.

Ακολουθούμε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον έναν μήνα, και τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν. Για μια πιο γρήγορη θεραπεία, αναζητούμε ένα σαμπουάν που περιέχει ελαιόλαδο.

Ενισχύει τα εύθραυστα νύχια

Το μυστικό της υγείας των νυχιών εξαρτάται και από τα πετσάκια. Τους δίνουμε την απαραίτητη δύναμη ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή: Ρίχνουμε σε ένα μπολ 5 γεμάτες κουταλιές χλιαρό ελαιόλαδο και βουτάμε τις άκρες των δαχτύλων.

Περιμένουμε 10΄. Επειτα, τα σκουπίζουμε και κάνουμε ελαφρύ μασάζ γύρω από τα νύχια. Αφήνουμε την υπόλοιπη ποσότητα να απορροφηθεί χωρίς να πλύνουμε τα χέρια με σαπούνι.

Εμποδίζει τον διαβήτη

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και γλυκοζυλίωση, μια χημική διεργασία που γερνάει τους ιστούς.

Ομως η πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση του ελαιολάδου αφενός μειώνει τις φθορές της οξείδωσης, αφετέρου ομαλοποιεί τη δράση της ινσουλίνης και καταπολεμά τον διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μέσω της ομαλοποίησης της δράσης της ινσουλίνης.

Ενυδατώνει το δέρμα

Δεν είναι μυστικό ότι θρέφει σε βάθος το δέρμα, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και λειαίνει τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες. Γι’ αυτό εύλογα το συναντάμε σε πολλά καλλυντικά και DIY συνταγές ομορφιάς.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πρόσφατα ευρήματα μελετών δείχνουν ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στην απομάκρυνση του κινδύνου της νόσου Aλτσχάιμερ γιατί προστατεύει τους ιστούς του εγκεφάλου από τοξικές πρωτεΐνες, όπως η βήτα αμυλοειδής και νευροϊνιδιακά συμπλέγματα, ουσίες που πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ασθένεια.

Αναπλάθει τα ξηρά / σκασμένα άκρα

Η βιταμίνη Ε και το σκουαλένιο, που περιέχει το ελαιόλαδο, είναι δύο εξαιρετικοί αναπλαστικοί και ενυδατικοί παράγοντες, που επαναφέρουν την υγεία και την άνεση στα ταλαιπωρημένα χέρια.

DIY συνταγή Θα χρειαστούμε 7 κoυταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 7 κουταλιές έλαιο καλέντουλας, 10 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Ρίχνουμε τα υλικά σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι και ανακινούμε. Ψεκάζουμε τα χέρια μας και κάνουμε απαλό μασάζ. Το χρησιμοποιούμε όσο συχνά θέλουμε. Κάθε φορά προτού χρησιμοποιήσουμε το έλαιο, ανακινούμε το μπουκαλάκι και ιδανικά φοράμε για λίγες ώρες πλαστικά γάντια.

Βελτιώνει τη διάθεση

Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το φαγητό σχετίζεται με το θέμα της ψυχικής υγείας. Σε μία πρόσφατη μάλιστα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία, οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη χωρίστηκαν σε γκρουπ.

Ένα από αυτά υιοθέτησε μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο. Διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ είχε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσει τη διάθεσή του από τους υπόλοιπους.

Κάνει άψογο ντεμακιγιάζ

Μπορεί να νομίζετε ότι το ελαιόλαδο θα κάνει ένα λιπαρό δέρμα ακόμη πιο λιπαρό, ωστόσο ισχύει το ακριβώς αντίθετο: το ελαιόλαδο προσκολλάται στους ρύπους και στο σμήγμα της επιδερμίδας και τα παρασύρει μαζί του, καθώς ξεπλένουμε το πρόσωπό μας ή το καθαρίζουμε με δίσκο ντεμακιγιάζ.

Επιπλέον, αφαιρεί ακόμη και την αδιάβροχη μάσκαρα, είναι μη φαγεσωρογόνο, δηλαδή δεν φράζει τους πόρους και δεν προκαλεί σπυράκια.

Διευκολύνει την πέψη

Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο βοηθά τη λίπανση της πεπτικής οδού και την καλύτερη διάσπαση των τροφών στο στομάχι, γιατί προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση της χολής. Επίσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και του έλκους.

Συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης του αλκοόλ

Μια κουταλιά ελαιολάδου έπειτα από έντονη κατανάλωση αλκοόλ επαναφέρει τη νηφαλιότητα και ηρεμεί το στομάχι, απαλύνοντας τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Βέβαια, η καλύτερη λύση για την αποφυγή της μέθης και των δυσάρεστων επακολούθων είναι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ, συνοδευομένη από πρόσληψη τροφής.

Κάνει το ξύρισμα πιο εύκολο

Μερικές σταγόνες ελαιολάδου, αντί για αφρό ξυρίσματος ή σαπούνι, θα κάνουν το ξυραφάκι να γλιστράει καλύτερα, το ξύρισμα θα γίνει πιο εύκολο, χωρίς ερεθισμούς, και το δέρμα θα γίνει λαμπερό, ενυδατωμένο και απαλό.

Κινητοποιεί το έντερο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.PhDc, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας & Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, μέλος Committee DNSG & EFAD European Specialist for Diabetes.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...