Ελέγχεται για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Μοιραστειτε το

Ο πολυχώρος στην έκταση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με επιβολή διοικητικών κυρώσεων απειλεί τον δήμο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, καθώς μέρος έργων στα πρώην Λιπάσματα έγινε χωρίς περιβαλλοντική άδεια ● Τι απαντάει ο δήμος.

Την έναρξη της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου προαναγγέλλει έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, καθώς μετά από αυτοψία στον χώρο του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων από κλιμάκιο της Διεύθυνσης βεβαιώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στον συγκεκριμένο χώρο έχουν κατασκευαστεί τα παρακάτω έργα:

  • α) Πλησίον του όρμου Σφαγείων, τρία γήπεδα αθλοπαιδιών με κερκίδες, δύο ανοικτά θέατρα, ένα αναψυκτήριο και τουαλέτες. Εχει γίνει δενδροφύτευση και έχουν τοποθετηθεί προς τη μεριά της θάλασσας μεταλλικά κολονάκια συνδεδεμένα μεταξύ τους με ανοξείδωτες λεπτές ράβδους.
  • β) Δυτικά της πύλης Ε1 του λιμένα μετά τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έχουν διαμορφωθεί περιπατητικός χώρος, ποδηλατόδρομος και παιδική χαρά, έχουν κατασκευαστεί αναψυκτήριο και τουαλέτες και έχουν εγκατασταθεί πάγκοι και ζαρντινιέρες. Επίσης έχει γίνει δενδροφύτευση και έχουν τοποθετηθεί προς τη μεριά της θάλασσας μεταλλικά κολονάκια συνδεδεμένα μεταξύ τους με ανοξείδωτες λεπτές ράβδους. Επιπλέον, υπάρχει κατασκευή προς τη θάλασσα από φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους και κάλυψη από μπετόν, με μεταλλικά κολονάκια συνδεδεμένα μεταξύ τους με ανοξείδωτες λεπτές ράβδους, εμβαδού 6 τ.μ. περίπου, στο ύψος του φερόμενου ως τύμβου του Θεμιστοκλή.

Για τα έργα αυτά σύμφωνα με έγγραφο της προαναφερόμενης Διεύθυνσης της Περιφέρειας προς τον δήμο δεν χρειάζεται άδεια περιβαλλοντικών όρων.

Υπάρχει όμως μια τρίτη κατηγορία έργων για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση την οποία ο δήμος αγνόησε και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ελέγχεται από την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, και βάσει του ίδιου εγγράφου της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας, «στον ίδιο χώρο και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την είσοδο, εντός της ζώνης του διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού… έχουν κατασκευαστεί: Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους και επίστρωση τσιμέντου εμβαδού 56 τ.μ. Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους εμβαδού 53 τ.μ.

Επιφάνεια με μπετόν εμβαδού 130 τ.μ. και πάχους περίπου 0,20 μ. 21 πακτωμένα μεταλλικά κολωνάκια κατά μήκος της γραμμής που απεικονίζεται με τα στοιχεία α – β -γ .». Γι’ αυτά τα έργα, «απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αρμοδίως, ανάλογα με το μήκος επέμβασης. Η εκτέλεση έργων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση συνιστά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρο 4 του Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και επισύρει κυρώσεις στους υπεύθυνους».

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας σημειώνει στο εν λόγω έγγραφό της προς τον δήμο ότι η εκτέλεση τέτοιων έργων «χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.) είναι δυνατό να προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος» και γι’ αυτόν τον λόγο αναφέρει πως «προβαίνει στην έναρξη διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως κύριο και φορέα διαχείρισης του χώρου για την εκτέλεση έργων της διαπίστωσης 2.β) χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση». Ταυτόχρονα ενημερώνει τον δήμο πως έχει προθεσμία έως και 10 ημέρες να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του για το θέμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω Διεύθυνση της Περιφέρειας επικαλείται έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής βάσει του οποίου για τα συγκεκριμένα έργα «τα οποία εμπίπτουν στην ισχύουσα οριογραμμή αιγιαλού, έχει εκδοθεί το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας». Δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία έχει ζητήσει το γκρέμισμα των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί και την απομάκρυνση των κατασκευών που μπορούν να μετακινηθούν.

Η απάντηση

Από την πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου αρνείται τα συμπεράσματα της αυτοψίας ως «ανυπόστατα» και τονίζει πως «ουδεμία παράβαση περιβαλλοντική ή πολεοδομική έχει λάβει χώρα». Αναφέρει πως ο δήμος «ενήργησε στην περιοχή ακολουθώντας τις οικείες νομοθετικές διατάξεις και ήταν πλήρως συμμορφούμενος με αυτές». Ωστόσο, παραδόξως πώς, στη μακροσκελέστατη απάντησή του επικαλείται πλήθος νομικών διατάξεων (π.χ. Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, αποφάσεις του ΣτΕ κ.λπ.) για να στηρίξει τη θέση του, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον νόμο 1650/86 και στην παράβαση του άρθρου 4 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βάσει του οποίου ελέγχεται από τα ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας.

Είναι εκτός κοινής λογικής να εγκαλείται κάποιος ότι παραβίασε συγκεκριμένη ισχύουσα νομοθεσία και στην απάντησή του να επικαλείται το οτιδήποτε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά όχι τη νομοθεσία βάσει της οποίας κατηγορείται. Προφανώς δεν διέλαθε την προσοχή του δημάρχου και των νομικών υπηρεσιών του δήμου ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας επικαλείται παράβαση του άρθρου 4, όπως ισχύει, του Ν. 1650/86. Ποιος ο λόγος επομένως που ο δήμος παρακάμπτει στην απάντησή του τη συγκεκριμένη νομοθεσία;

Στην απάντησή του προς την προαναφερόμενη Διεύθυνση της Περιφέρειας, ο δήμος αναφέρεται και σε έγγραφα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας τα οποία βεβαιώνουν ότι «από τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων καθώς και από τη χρήση της περιοχής, όπως αυτά περιγράφονταν στο αίτημα του Δημάρχου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από άποψη ακτινοπροστασίας».

Η γνωμάτευση αυτή συνιστά ένα πολύ θετικό γεγονός για τους κατοίκους της περιοχής που αξιοποιούν τους χώρους αυτούς και τα έργα του δήμου. Παραδόξως πώς όμως, ο δήμος έλαβε αυτή τη γνωμάτευση μέσα στο 2020 και αφού έφτιαξε τα συγκεκριμένα έργα, δηλαδή εκ των υστέρων και απ’ όσο γνωρίζουμε μετά από πιέσεις και καταγγελίες διαφόρων περιβαλλοντικών και άλλων φορέων. Για την κατασκευή των έργων στηρίχθηκε σε παλιά γνωμάτευση (του 2006) της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Εν κατακλείδι, σε μια περιοχή που είναι πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά εδώ και δεκαετίες, η δημοτική αρχή- αντί να βρίσκεται σήμερα στη θέση του ελεγχόμενου και να τρέχει εκ των υστέρων να στηρίξει τη νομιμότητα των πράξεών της- θα έπρεπε με απόλυτη προσοχή και σχολαστικότητα να δίνει πρώτη το παράδειγμα για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή
Author: Γιώργος Πετρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...