Εκφοβισμός με κλητεύσεις από αστυνομικά τμήματα για τις καταλήψεις

Μοιραστειτε το

Δεκάδες γονείς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές τρομοκράτησης έδωσαν ραντεβού χθες το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα του 9ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αθήνας και πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως.

Η κλήτευση συλλογικών οργάνων και διευθυντών σχολείων σε αστυνομικό τμήμα με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ύστερα από εισαγγελική μάλιστα παραγγελία, θυμίζει έντονα πρακτικές άλλων εποχών.

Αφού πρώτα επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές με προσαγωγές και τραμπουκισμούς, αλλά και με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, με τον παράλληλο αποκλεισμό όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, τώρα καλούν διευθυντές σχολείων αλλά και προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε ένορκη εξέταση, στο πλαίσιο «διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αθήνας και οι διευθυντές του 9ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αθήνας κλήθηκαν να καταθέσουν -χθες- στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως με αφορμή την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, η οποία βέβαια έχει λήξει εδώ και μία εβδομάδα.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού συλλογικοτήτων που στηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αθήνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων του τρίτου κοινοτικού διαμερίσματος και μέλος της ομάδας συλλογικής εκπροσώπησης της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα» Αποστόλης Σιαπάτης και προσθέτει: «Αν ήθελε ο εισαγγελέας να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα λειτουργίας των δημοσίων σχολείων, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Γονέων που πριν ακόμη το άνοιγμα των σχολείων αναφέρονταν στις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αλλά και την επικινδυνότητα του ανοίγματός τους σε πλήρη σύνθεση».

Το αίτημα να καταθέσουν από κοινού με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Ε΄ ΕΛΜΕ δεν έγινε δεκτό από τις αστυνομικές αρχές, με τους κληθέντες να καταθέτουν υπόμνημα που υπογράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δυο σχολείων, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ και με το οποίο καταγγέλλεται η πρακτική των κλητεύσεων αλλά και η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «πραγματικό υποκινητή των καταλήψεων».

Τρομοκράτηση

Δυναμική απάντηση έδωσαν δεκάδες γονείς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών (η Ε΄ ΕΛΜΕ είχε κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας), που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές τρομοκράτησης έδωσαν ραντεβού χθες το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα και πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως. «Μετά το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας από την κυβέρνηση ήρθε και εισαγγελική παραγγελία.

Τέτοιες κινήσεις στοχεύουν στον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση των μορφών διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος» αναφέρει ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ, με τη δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» να προσθέτει: «Οι μαθητικές καταλήψεις έχουν υποκινητές. Αυτοί είναι τα μεγάλα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και η κυβέρνηση και η δημαρχία που τις εφαρμόζει», εκφράζοντας παράλληλα συμπαράσταση στα αιτήματα των μαθητών για λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Το αίτημα των παιδιών για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάγκη λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων λόγω πανδημίας. Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια εκπαιδευτικά κενά, με την προοπτική τοποθέτησης εκπαιδευτικών να απομακρύνεται χρονικά. Ενδεικτικά, στο 1ο Γενικό Λύκειο Υμηττού, οι μαθητές, και ειδικά οι υποψήφιοι του τρίτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα το μάθημα της Χημείας, ενός από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, σημειώνονταν κενά και σε άλλα μαθήματα-προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας.

Η μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού συνδέεται άμεσα και με την άρνηση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία όπου ο μέσος όρος των παιδιών ανά τάξη ξεπερνά τα 24 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες εντός των σχολικών συγκροτημάτων, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης αδυνατούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μαθητών και γονέων για μικρότερα τμήματα, καθώς δεν διατίθεται από το υπουργείο το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό που θα τα στελεχώσει, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, να συνωστίζονται κατά δεκάδες σε μικρές αίθουσες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων, των οικογενειών τους, των δασκάλων τους και κατ’ επέκταση για τη δημόσια Υγεία.

Πηγή
Author: Διαλεκτή Αγγελή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...