ΕΚΤ: Υπό όρους χαλάρωση της απαγόρευσης για την καταβολή μερισμάτων

Μοιραστειτε το

Τη χαλάρωση των όρων για τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών στις τράπεζες του ευρωσυστήματος ανακοίνωσε σήμερα ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την να επιτρέψει στις τράπεζες να καταβάλουν ένα μικρό μέρος των σωρευμένων κερδών τους για την περίοδο 2019-2020 στους μετόχους, εφόσον διαθέτουν αρκετά κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό χαλάρωσε την γενική απαγόρευση που είχε αποφασίσει για την καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η καταβολή μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών θα παραμείνουν κάτω από το 15% της κερδοφορίας τους για το 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) – όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο».

Οι τράπεζες που σκοπεύουν να καταβάλουν μερίσματα ή να επαναγοράσουν μετοχές πρέπει να εμφανίζουν κερδοφορίας και να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Η εν λόγω απόφαση θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο 2021 οπότε η Εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επανέλθει στο ζήτημα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά από το 2010

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά...