ΕΚΤ: Στο 1,85 τρισ. ευρώ αυξάνεται το πρόγραμμα PEPP – Τι κερδίζει η Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP) στο 1,85 τρισ. ευρώ από 1,35 τρισ. ευρώ προηγουμένως.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ και ο ορίζοντας τους θα επεκταθεί έως τον Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Η αύξηση του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ συνεπάγεται πως και οι δυνητικές αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθούν επίσης από τα 23 δισ. ευρώ σήμερα, στα 31 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 14 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιασθεί έως το τέλος του 2021.

Η αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ προσφέρει μεγαλύτερο περιθώριο στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, κάτι το οποίο και θα ενίσχυε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2021.

Η άμεση αντίδραση θα είναι χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας και πιο επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, σε αυτό το σενάριο, θα επωφεληθούν περισσότερο χάρη στο μεγαλύτερο περιθώριο συρρίκνωσης που έχουν τα spread τους.

Οι επενδυτές προεξοφλώντας αυτή την εξέλιξη τοποθετούνται μαζικά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό το κλίμα οδήγησε το spread, ήτοι τη διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2009, ήτοι στις 120 μονάδες βάσης.

Στις σημερινές συναλλαγές το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,591%, ήτοι 3,90% μικρότερη σε σχέση με χθες.

Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,025%, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με χθες (-68,35%) και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,854%, ήτοι 4,58% χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...