Εκτός της ευρωπαϊκής λίστας με τους φορολογικούς παράδεισους τα νησιά Κέιμαν – Ποιοι μπήκαν

Μοιραστειτε το

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε από τον κατάλογό της των φορολογικών παραδείσων το Ομάν και τις νήσους Κέιμαν και πρόσθεσε σε αυτόν την Ανγκίλα και τα Μπαρμπέιντος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Οι νήσοι Κέιμαν, μια υπεράκτια βρετανική περιοχή, είχε μπει στον κατάλογο τον Φεβρουάριο. Όπως και για το Ομάν, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως «ενέκριναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσουν τη δημοσιονομική ρύθμισή τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ΜΚΟ Oxfam κατήγγειλε την απόφαση αυτή, λέγοντας πως η απόσυρση των νησιών Κέιμαν, «ενός από τους πιο διάσημους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, από τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ είναι μια νέα απόδειξη πως η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί».

«Οι φορολογικοί παράδεισοι στερούν από τις πλούσιες χώρες όπως και από τις φτωχές χώρες εκατοντάδες δισεκατομμύρια έσοδα τον χρόνο, χρήματα που θα ήταν όσο ποτέ απαραίτητα στην πανδημία της Covid-19. Όμως αντί να απαιτήσει να λογοδοτήσουν, η ΕΕ επιτρέπει στις πιο επιθετικές χώρες να βγαίνουν από τον κατάλογο», πρόσθεσε η Oxfam.

Μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο κατάλογος των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ εξακολουθεί να περιλαμβάνει 12 περιοχές, με την Ανγκίλα και τα Μπαρμπέιντος να προστίθενται στην Αμερικανική Σαμόα, στα Φίτζι, στο Γκουάμ, στο Παλάου, στον Παναμά, στη Σαμόα, στις Σεϊχέλλες, στο Τρινιδάδ και Τομπάγο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στο Βανουάτου.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος που καταρτίζεται με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και των μεγάλων περιουσιών, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 έπειτα από διάφορα σκάνδαλα όπως εκείνα των Panama Papers και των LuxLeaks.

Οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι αρκετά περιορισμένες: προβλέπεται απλώς το πάγωμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να λάβουν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...