Εκτός ελέγχου η πανδημία στο Βέλγιο

Μοιραστειτε το

Η Γραντ Πλας στις Βρυξέλλες

AP Photo/Francisco Seco

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στο Βέλγιο ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βάντερμπρουκ, ο οποίος σήμερα δήλωσε πως η μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού βαίνει εκτός ελέγχου και η χώρα βρίσκεται ενόψει νέων περιοριστικών μέτρων.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα τσουνάμι» προειδοποίησε ο Βέλγος υπουργός Υγείας μιλώντας στο RTL  «Δεν ελέγχουμε πια αυτό που συμβαίνει», τόνισε.

Νέοι περιορισμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων αλλά και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Η υγειονομική κατάσταση στις Βρυξέλλες και στη Βαλονία είναι «η πιο επικίνδυνη σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Βάντερμπρουκ.

Έκρηξη κρουσμάτων

Συνολικά το Βέλγιο μετρά περίπου 605 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, μόλις πίσω από την Τσεχία που καταγράφει 771 ανά 100.000, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Έκθεση που δημοσίευσε, σήμερα, το βελγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano δείχνει αύξηση των κρουσμάτων κατά 88% την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων ανά ημέρα, μεταξύ 8 και 14 Οκτωβρίου, συνεχίζει να αυξάνεται και τώρα αγγίζει τις 7.388.

Επίσης, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες – με αύξηση των θανάτων κατά 133% στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Ο ιός προκάλεσε κατά μέσο όρο περισσότερους από 28 θανάτους την ημέρα, μεταξύ 8 και 14 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βάντερμπρουκ

Stephanie Lecocq, Pool via AP

Στο μεταξύ έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το προσωπικό είναι «εξαιρετικά πιεσμένο». Ο Βάντερμπρουκ προειδοποίησε ότι ραντεβού για θέματα υγείας που δεν σχετίζονται με Covid-19 θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να αναβάλλονται.

Σε κάθε περίπτωση ο Βάντερμπρουκ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μια πιο χαλαρή απαγόρευση κυκλοφορίας συγκριτικά με στη Γαλλία, όπου οι άνθρωποι πρέπει να είναι στο σπίτι έως τις 9 μ.μ. σε ορισμένες περιοχές.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε τη ζωή αδύνατη», είπε, υποστηρίζοντας ότι η απομόνωση και η κατάθλιψη είναι «εχθροί» μαζί με τον ίδιο τον ιό.

Συνολικά 2.255 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου Sciensano. Εξ αυτών οι 381 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μεταξύ 11 και 17 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο 233,9 νέα άτομα την ημέρα εισήχθησαν στο νοσοκομείο. 

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας είναι σήμερα 10.392, αυξημένος κατά 33 σε σχέση με χθες.

Τα νέα μέτρα

Από αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και για ένα μήνα το Βέλγιο θα κλείσει όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια. Το μέτρο θα αξιολογηθεί έπειτα από δύο εβδομάδες και οι υπηρεσίες take-away θα παραμείνουν διαθέσιμες. Μέχρι τώρα τα μπαρ είχαν κλείσει μόνο στις Βρυξέλλες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί θα επιβληθεί επίσης, κάτι που ήταν ήδη σε ισχύ στην επαρχία της Βαλονίας.

Επιπλέον, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών θα περιοριστεί.  Μέχρι τώρα οι Βέλγοι μπορούσαν να έχουν στενές επαφές με έως τρία άτομα πέρα απ’ τα άτομα με τα οποία ζουν στο ίδιο σπίτι. Πλέον ο αριθμός αυτός περιορίζεται σε ένα άτομο.

Στο μεταξύ η τηλεργασία θα είναι ο κανόνας όπου είναι δυνατό.

Τα σχολεία, ωστόσο, θα παραμείνουν ανοιχτά. Η εκπαίδευση εμπίπτει στην υπευθυνότητα των περιφερειακών κυβερνήσεων, οι οποίες θα αποφασίσουν το αν θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών.  Τα γαλλόφωνα σχολεία έχουν παρατείνει τις διακοπές για το φθινόπωρο κατά τρεις ημέρες, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η εικόνα στην Ευρώπη και στον κόσμο

  • Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με  καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, μέχρι τις 18.30 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν αναφερθεί 250.030 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας και συνολικά 7.366.028 κρούσματα. Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543, και 414.241), την Ισπανία (33.775, 936.560), τη Γαλλία (33.392, 867.197) και τη Ρωσία (24.187, 1.399.334). Τις τελευταίες επτά ημέρες πέθαναν 8.342 άνθρωποι, ο βαρύτερος απολογισμός μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την περιοχή της Ευρώπης από τα μέσα Μαΐου.
  • Στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 11.705 κρούσματα (780 περισσότερα σε σχέση με χθες) και 69 νεκρούς (47 είχαν καταλήξει το προηγούμενο 24ωρο). Τα τεστ που έγιναν ήταν 146.000, λιγότερα κατά 20.000 σε σχέση με το Σάββατο.
  • Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφεραν σήμερα, Κυριακή, 53.157 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το σύνολο σε 8.081.489. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 593 σε 218.511, ανέφερε ο οργανισμός.
  • Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα άλλα 16.982 κρούσματα, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με τις 16.717 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Ο αριθμός των θανάτων ωστόσο είναι σημαντικά μειωμένος, στους 67, σε σύγκριση με τους 150 που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα.
  • Η Τσεχία έχει τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη και σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πλήρες lockdown.
  •  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...