Εκτιμήσεις ειδικών για το lockdown και σκέψεις για άνοιγμα σχολείων μετά τις γιορτές

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την άποψη ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί μέχρι να υπάρξει σαφής μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων εκφράζουν οι περισσότεροι από τους ειδικούς, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα σχολεία.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγο να ανοίξουν για λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη χώρα θα παραμείνει δύσκολη για αρκετούς μήνες, προειδοποιώντας για ένα τρίτο κύμα, το οποίο «πάντα έρχεται στις πανδημίες».

Τέλος, επισήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η προετοιμασία για το επόμενο κύμα και η στήριξη του ΕΣΥ.

Το πρωί, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής, εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για τις 7 Δεκεμβρίου ώστε να σταθεροποιηθεί η μείωση των κρουσμάτων.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό να βγει η χώρα «συντονισμένα και συντεταγμένα» από τα περιοριστικά μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μειωθεί πραγματικά ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων.

Τέλος, ο καθηγητής στην ιατρική σχολή της Γενεύης εκτίμησε ότι με το εμβόλιο «θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο», προβλέποντας επιστροφή στην κανονικότητα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης  Βατόπουλος προειδοποίησε ότι «αυτόν τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις».

Αναφορικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας ο κ. Βατόπουλος ανέφερε «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».

Τέλος, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου και εισηγήθηκε επέκταση των μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γώγος είπε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

«Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή, ιδιαίτερα τα Δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα Δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...