Εκλογικό «μπόνους» και στις αυτοδιοικητικές

Μοιραστειτε το

Με σίγουρη την κατάργηση της απλής αναλογικής η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εκλογικό σύστημα που θα παρέχει πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θα συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 50% ● Παράθυρο για τη μονιμοποίηση του μέτρου της τηλεργασίας στη Δημόσια Διοίκηση άνοιξε ο πρωθυπουργός.

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάγοντας το σχετικό νομοσχέδιο σε πρώτη προτεραιότητα για τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Βορίδη.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι δεδομένη και έχει ήδη προαναγγελθεί προεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δεδομένη είναι και η προώθηση ενός πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που θα παρέχει πλειοψηφίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες που συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 50%. Θα πρόκειται, άραγε, για μια ακραία εκδοχή πλειοψηφικού συστήματος, όπου –όπως θέλουν πληροφορίες– ένας τοπικός άρχοντας με ποσοστό ψήφων 42% θα πετυχαίνει πλειοψηφία εδρών 60% στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο; Πολλές πτυχές του σχετικού νομοσχεδίου φέρεται να είναι υπό επεξεργασία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μιλά για ένα νομοσχέδιο «ώριμο προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η λογική του προωθούμενου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών –που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023– θα παραπέμπει στον νόμο για τις εθνικές εκλογές που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. (προβλέπει κλιμακωτό «μπόνους» πάνω από το κατώφλι του 25%). Η άποψη που λέει ότι «εφόσον εκλέγεται πρωθυπουργός με 38% ή 40%, τότε να εκλέγεται και δήμαρχος ή περιφερειάρχης με αντίστοιχο ποσοστό» έχει απήχηση σε προσκείμενα στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ενα σενάριο που επικρατεί ως σκέψη, προκρίνει την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή εφόσον πετύχει ποσοστό 42% και διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υποψήφιο. Δεν έχει όμως τελεσιδικήσει ακόμη τίποτα. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αποφασιστούν τα ποσοστά που θα προσφέρουν νίκη από τον πρώτο εκλογικό γύρο, «μπόνους» κ.λπ. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για υιοθέτηση ή απόρριψη ενός ορίου εισόδου στα αυτοδιοικητικά όργανα, τη θέσπιση του οποίου προτείνει μια μερίδα αυτοδιοικητικών που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

Πάντως, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι της χώρας δεν θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί αυτήν τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο υπόμνημά της προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο εκλογικό σύστημα.

Εστίασε στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το νέο ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να καταλήξει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και μετά να έχουμε πάλι μπερδεμένες αρμοδιότητες και γραφειοκρατία», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο αυτοδιοικητικού στελέχους στην «Εφ.Συν.».

Εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό, με τον κ. Μητσοτάκη να ανοίγει παράθυρο για τη μονιμοποίηση του μέτρου της τηλεργασίας στη Δημόσια Διοίκηση: «Η τηλεργασία, την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο, μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ακόμα ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης».

Πηγή
Author: Στέργιος Ζιαμπάκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...