Εκλογική μνήμη ΟΤΑ – Μέρος Α: Ποιοι είχαν ψηφίσει την ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες

Μοιραστειτε το

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης αυτή τη φορά έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: έρχεται σε χρονικό σημείο όπου η μνήμη της προηγούμενης αλλαγής είναι ακόμα νωπή. Από την “κλεισθένεια”άνοιξη του 2018 μέχρι τώρα, όλα είναι τόσο πρόσφατα.  Ο χρόνος δεν έχει ακόμα σβήσει τα λόγια, τις πράξεις, τις δεσμεύσεις και τις ψήφους των πρωταγωνιστών, τόσο της αυτοδιοικητικής όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις και πολιτικά κόμματα κρίθηκαν τότε, θα κριθούν και τώρα, απέναντι σε δύο κείμενα Νομοσχεδίων που πραγματεύονται το ίδιο ακριβώς ζήτημα: την εκλογή των Αιρετών της τοπικής δημοκρατίας.

Για τους νεο-αφιχθέντες στα αυτοδιοικητικά, που δεν έζησαν το 2018 εκ των έσω, αλλά και για να φρεσκάρουμε εικόνες οι παλαιότεροι, ο AIRETOS.GRθα ξεσκονίσει ορισμένες μόνο στιγμές μιας “μάχης”, που σε λίγες μέρες θα επαναληφθεί. Ας ξεκινήσουμε:

 

Ποιες πολιτικές δυνάμειςσυμφώνησαν και ποιες διαφώνησαν με την κάλπη των Κοινοτήτων;

Ως γνωστόν, πριν τον “Κλεισθένη”, ο “Καλλικράτης” του ΠΑΣΟΚ το 2010 προέβλεπε μία κάλπη για Δημοτικές και μία για Περιφερειακές.  Οι υποψήφιοι για τα αιρετά αξιώματα των Κοινοτήτων ήταν υποχρεωτικά μέσα στους Συνδυασμούς των Δημάρχων. Τα ονόματά τους γράφονταν στα ψηφοδέλτια του Συνδυασμού του Δημάρχου, κάτω από τα ονόματα των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων.

Ώσπου ήρθε ο Κλεισθένης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε μια 3η κάλπη (τότε 4η συνολικά, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών). Οι υποψήφιοι των Κοινοτήτων“σταυρώθηκαν” στα δικά τους ψηφοδέλτια, με Συνδυασμούς που δεν ήταν υποχρεωτικά υπό την “ομπρέλα” Συνδυασμού Δημάρχου.

Οι αντιδράσεις σφοδρές, με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα, αλλά και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που μπορεί κανείς να εντοπίσει ανατρέχοντας στην πυκνή αρθρογραφία και στις ομιλίες της εποχής. Έντονα κατακρίθηκε π.χ. η defactoδημιουργία ενός επιπλέον βαθμού Αυτοδιοίκησης (των Κοινοτήτων), ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο βαθμούς.

Ας περάσουμε, όμως, στην ψηφοφορία.

Δύο από τα πιο κρίσιμα άρθρα για το συγκεκριμένοζήτημα, ήταν τα άρθρα 16 και 17 του ν.4555/2018.  Με αυτά τα δύο θεσπίζονταν οι περιβόητεςδιατάξεις «Η εκλογή των Συμβούλων των Κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη» + «Η εκλογή Προέδρων των Κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη», καθώς και η όλη περιγραφή για τους Συνδυασμούς στις Κοινότητες άνω και κάτω των 300 κατοίκων αντιστοίχως.

Για τα συγκεκριμένα άρθρα 16 και 17, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (νυν Κίνημα Αλλαγής), είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Μπορείτε να δείτε ονομαστικά ποιος βουλευτής (της τότε Βουλής) ψήφισε τι, στο αρχείο ΕΔΩ

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό, ακολουθούν οι ψήφοι των Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, που είναι και σήμερα στη Βουλή:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

ΑΡΧΗΓΟΣ

Άρθρο 16

Κοινότητες άνω των 300

Άρθρο 17

Κοινότητες κάτω των 300

Αλέξης Τσίπρας

(τότε Πρωθυπουργός)

 

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΧΙ

ΟΧΙ

Φώφη Γεννηματά

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΚΚΕ*

ΟΧΙ

ΟΧΙ

 

(* Το όνομα του κ. Κουτσούμπα δεν αναγράφεται στην ονομαστική ψηφοφορία, οι παρόντες Βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν ΟΧΙ – ΟΧΙ)

 

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα