Εκλογές: Οι 4 παράγοντες και η μία έκπληξη που θα καθορίσουν την ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες

Μοιραστειτε το

Οι ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών, οι αστάθμητοι παράγοντες και η κίνηση – ματ που ψάχνει ο Μητσοτάκης.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «προειδοποιήσει» ότι η σκληρή τοξικότητα ενδέχεται να τον οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αντί να μειώνεται, αυξάνει συνεχώς.

Την μπαγκέτα του σκληρού ροκ τη σήκωσε πρώτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, έσπευσε να τον καλέσει να ορίσει «εδώ και τώρα» ημερομηνία εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο, ορίζοντας μάλιστα και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές. Προφανώς ο κ. Τσίπρας με αυτή του την τοποθέτηση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν εμπιστεύεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους χρησιμοποιώντας μια έκφραση από τα παλιά, τον χαρακτηρισμό «εφιάλτης».

«Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό και ξεκάθαρο: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Αυτό είναι το δίλημμα όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει κάλπες», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Από την πολιτική τοξικότητα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην επόμενη πίστα: τον βούρκο. Όπως φαίνεται, στον βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για… «τραμπισμό αλά γκρέκα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα γίνεται σαφές ότι η προεκλογική περίοδος και είτε άτυπη είτε ουσιαστική δεν μπορεί να κρατήσει μέχρι την Άνοιξη του 2023.

Τέσσερις παράγοντες και μια κίνηση – ματ

Ωστόσο υπάρχουν τρεις συν ένας αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν τα όποια εκλογικά σενάρια υπάρχουν. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία του κορονοϊού είναι ζητήματα που η εξέλιξη τους ενδεχομένως να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι και οι βασικοί λόγοι που κανείς σήμερα δεν μπορεί με βεβαιότητα να θεωρεί “κλειδωμένες” τις κάλπες το φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο τέταρτος και τελευταίος παράγοντας που θα επηρεάσει το χρόνο των εκλογών είναι η λήψη επενδυτικής βαθμίδας, αφού με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η οικονομία μας είναι ασφαλής για όσο θα διαρκέσει η εκλογική περίοδος μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν μια θεαματική κίνηση /ρελάνς που σε οικονομικό επίπεδο θα μπορέσει να ανατρέψει την ακρίβεια και να αναστρέψει τη δυσφορία που υπάρχει στη λαϊκή βάση.

Οι επικρατέστρες ημερομηνίες

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr όλη η διαδικασία από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης θα διαρκέσει τουλάχιστον 65 μέρες, με την προϋπόθεση ότι θα πάμε σε δυο Κυριακές. Περίπου δηλαδή δύο μήνες και μερικές ημέρες η χώρα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρής παγκόσμιας κρίσης και εν μέσω της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες η προκήρυξη των εκλογών δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Κάποιοι εκτιμούν ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι στις αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα η Κυριακή 2/10 ή η 9/10/2022.

Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν ότι αν δεν συμβεί κάποιο συγκλονιστικό ατύχημα ο Οκτώβριος ίσως είναι μακριά… Οι ημερομηνίες που προκρίνονται περισσότερο είναι η 18η Σεπτεμβρίου ή ακόμα και η 25η Σεπτεμβρίου. Τούτο σημαίνει ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τέλος Αυγούστου και η ΔΕΘ θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προεκλογικού «μπαλκονιού» για όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Να μπορέσουν δηλαδή να αναπτύξουν τα προγράμματά τους γύρω από τη διακυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το αργότερο ένα μήνα από την πρώτη κάλπη. Αν πάρουμε ως επικρατέστερο σενάριο ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι η 18η Σεπτεμβρίου, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...