Εκλογές ΗΠΑ: Συγχαρητήρια ξένων ηγετών για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού» τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας» και προσθέτει ότι «καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία».

«Η ΕΕ συγχαίρει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ακολουθούμε τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων και είμαστε σίγουροι ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα» προσθέτει ο κ. Μισέλ και καταλήγει:

«Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, το νέο Κογκρέσο και τη Διοίκηση».

Για μεγάλη ημέρα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη κάνει λόγο ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει:

«Συγχαίρω θερμά τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Το ρεκόρ συμμετοχής ψηφοφόρων εξέφρασε τη βούληση του αμερικανικού λαού για αλλαγή. Μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση για να ξαναχτίσουμε τη συνεργασία μας».

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

«Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».

ΝΑΤΟ

«Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη» τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε:

«Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ & την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη»

Γερμανία

Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:

«Καλό που τελικά έχουμε κάποιους σαφείς αριθμούς. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συνεργασία μας για μια νέα διατλαντική αρχή, μια νέα συμφωνία», έγραψε.

Βρετανία

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν με ένα τουίτ που του απηύθυνε απόψε.

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

Βέλγιο

Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ειδικότερα, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο αναφέρει: «Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν για την εκλογή σας ως ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αριθμός ρεκόρ πολιτών που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές. Αυτό απεικονίζει τη ζωντάνια της αμερικανικής πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας της» και συμπληρώνει: «Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Καμάλα Χάρις για την ιστορική εκλογή της ως πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου.

Θα είναι ένα απίστευτο παράδειγμα και σημαντικό πρότυπο για νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δείχνοντάς τους ότι τα κορίτσια και τα αγόρια απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες».

46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια, δίνοντας τέλος στο θρίλερ μιας εκλογικής αναμέτρησης που κράτησε για πέντε συνεχόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με το CNNi, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη.

Ο Τζο Μπάιντεν περνούσε το πρωί με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Ντελαγουέρ όταν είδε στα νέα ότι προβάλλεται ο νικητής της γενέτειράς του, Πενσυλβάνιας και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα απεθυνθεί στο έθνος αργότερα απόψε, ανέφερε αξιωματούχος στο CNNi.

Γραπτή ανακοίνωση

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπάει βαθιά στην καρδιά της Αμερικής», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Μπάιντεν.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική. Και να θεραπευτεί», συνέχισε.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμεν να κάνουμε, εάν το κάνουμε μαζί», κατέληξε.

Αλλά και σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι μεγάλη του τιμή που τον επέλεξαν «για να ηγηθεί της σπουδαίας μας χώρας».

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι. Θα κρατήσω την πίστη που μου δώσατε», έγραψε.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Την ίδια ώρα, η Καμάλα Χάρις έγινε και επισήμως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Το βιογραφικό του Τζο Μπάιντεν

Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια πριν από 77 χρόνια, αλλά έχτισε την καριέρα του στο Ντέλαγουερ, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Πρωτότοκος οικογένειας Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, πήγαινε για χρόνια στην Ουάσιγκτον με το τρένo.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Η ζωή του σημαδεύτηκε από δύο τραγωδίες. Το 1972 η πρώτη του σύζυγός του Νίλια και η κόρη τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Και το 2015 πέθανε από καρκίνο, ο γιος του Μπο σε ηλικία 46 ετών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...