Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν και η Χάρις άλλαξαν τα βιογραφικά τους στο twitter

Μοιραστειτε το

Ο Μπάιντεν έγραψε στην περιγραφή στο twitter τα εξής: «εκλεγμένος πρόεδρος, σύζυγος της @DrBiden, περήφανος πατέρας και παππούς. Έτοιμος να οικοδομήσουμε καλύτερα για όλους τους Αμερικανούς»

Λίγο αργότερα, η Κάμαλα Χάρις άλλαξε επίσης την περιγραφή στον λογαριασμό της, γράφοντας: «εκλεγμένη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γερουσιαστής, Σύζυγος, Μητέρα, Θεία. Αγωνιζόμενη για τον λαό. Αυτή/Εκείνη»

46ος Αμερικανός πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια, δίνοντας τέλος στο θρίλερ μιας εκλογικής αναμέτρησης που κράτησε για πέντε συνεχόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με το CNNi, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη.

Ο Τζο Μπάιντεν περνούσε το πρωί με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Ντελαγουέρ όταν είδε στα νέα ότι προβάλλεται ο νικητής της γενέτειράς του, Πενσυλβάνιας και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα απεθυνθεί στο έθνος αργότερα απόψε, ανέφερε αξιωματούχος στο CNNi.

Γραπτή ανακοίνωση

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπάει βαθιά στην καρδιά της Αμερικής», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Μπάιντεν.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική. Και να θεραπευτεί», συνέχισε.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμεν να κάνουμε, εάν το κάνουμε μαζί», κατέληξε.

Αλλά και σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι μεγάλη του τιμή που τον επέλεξαν «για να ηγηθεί της σπουδαίας μας χώρας».

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι. Θα κρατήσω την πίστη που μου δώσατε», έγραψε.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Την ίδια ώρα η Καμάλα Χάρις έγινε και επισήμως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ίδια ανήρτησε στο Twitter βίντεο που τράβηξε ο σύζυγός της και εμφανίζεται η ίδια να συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν και αν του λέει πανηγυρίζοντας: «Τζο τα καταφέραμε»!

Η αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Το βιογραφικό του Τζο Μπάιντεν

Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια πριν από 77 χρόνια, αλλά έχτισε την καριέρα του στο Ντέλαγουερ, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Πρωτότοκος οικογένειας Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, πήγαινε για χρόνια στην Ουάσιγκτον με το τρένo.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Η ζωή του σημαδεύτηκε από δύο τραγωδίες. Το 1972 η πρώτη του σύζυγός του Νίλια και η κόρη τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Και το 2015 πέθανε από καρκίνο, ο γιος του Μπο σε ηλικία 46 ετών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...