Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «βλέπει» πλέον τον Λευκό Οίκο – Συνεχίζει τις προσφυγές ο Τραμπ

Μοιραστειτε το

Μετά από μαραθώνια εκλογική διαδικασία που αναμένεται να συνεχίσει για τέταρτο εικοσιτετράωρο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται ένα βήμα πριν τα σκαλιά του Λευκού Οίκου

Για έξι πολιτείες με συνολικά 71 εκλέκτορες ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, ωστόσο η μάχη θα κριθεί κυρίως σε Πενσυλβάνια και Τζόρτζια. Για τις δύο αυτές πολιτείες «κλειδιά» αν Ντόναλντ Τραμπ χάσει το οριακό προβάδισμα που διατηρεί, τότε χάνει και τις ελπίδες του για επανεκλογή.

Η καταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια, με 16 εκλέκτορες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο 10 ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας εκλογικής αρχής, Γκάμπριελ Στέρλινγκ, ανέφερε ότι «αναμένουμε η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, η οποία είναι 10 ημέρες μετά τις εκλογές».

Το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν είναι μικρότερο των 9.000 ψήφων, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 98%.

Ζήτημα ωρών είναι για την Πενσυλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

«Φαίνεται πως θα έχουμε καταμετρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοδελτίων σήμερα», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο CNNi η υπουργός της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, Κάθι Μπούκβαρ.

«Νομίζω πως απομένουν περίπου 550.000 ψήφοι, που αναμένεται να καταμετρηθούν σήμερα. Ορισμένες έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά δεν έχουν ανέβει στο σύστημα», συνέχισε.

Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια συρρικνώνεται, σημειώνει το CNNi, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των ψήφων που βρίσκεται στο 93%, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται κατά 1,4 μονάδες έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει τελικά στην Πενσυλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει απόψε ασφαλής εκτίμηση για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Δεν αμφιβάλλουμε πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση θα είμαστε νικητές»

Τη βεβαιότητά του ότι ο ίδιος και η υποψήφια αντιπρόεδρος του, Καμάλα Χάρις, θα είναι οι νικητές των αμερικανικών εκλογών εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν, σε σύντομη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ζήτησε την υπομονή των υποστηρικτών του ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παράλληλα με τις νέες δηλώσεις Μπάιντεν, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης. Ωστόσο δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν τις αγωγές του προεκλογικού επιτελείου του Ρεπουμπλικανού προέδρου με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι το Facebook διέγραψε μια ομάδα που δημιούργησαν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αρίθμησε περισσότερα από 365.000 μέλη σε ένα εικοσιτετράωρο, που προωθούσε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία των Δημοκρατικών τις εκλογές της Τρίτης, ακραία ρητορική και καλέσματα για διαδηλώσεις.

Στις παράλληλες μάχες, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους στη Γερουσία σε μια αναμέτρηση θρίλερ.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται έναντι των Ρεπουμπλικανών με 199 έναντι 193 εδρών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...