Εκλογές ΗΠΑ: Έξι ερωτήματα και τρία σενάρια την «επόμενη μέρα»

Μοιραστειτε το

Από τη μεριά των Ρεπουμπλικανών, η προεκλογική εκστρατεία, όπως ήταν αναμενόμενο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ νοσηλεύεται με ήπιο πυρετό και λαμβάνει ειδική θεραπεία.

Στο στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, ο οποίος μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό, η προεκλογική μάχη συνεχίζεται.

Μάλιστα την Παρασκευή το απόγευμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας, ταξίδεψε για το Μίσιγκαν.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου, δηλαδή σε 31 ημέρες από σήμερα.

Όσο κι αν φαντάζει απίθανο, τα παραπάνω είναι τα μόνα δεδομένα που μπορεί να πει κανείς για την παρούσα κατάσταση στην προεδρική κούρσα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κάπως… στον αέρα.

Ιδού μερικά από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που ακολούθησαν της διάγνωσης του Τραμπ:

1. Θα είναι σε θέση ο Τραμπ να επιστρέψει κάποια στιγμή στην προεκλογική καμπάνια; Και, πολύ περισσότερο, να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος;

2. Θα καταφέρει να πάρει μέρος στο επόμενο προεδρικό debate που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι; Αν για παράδειγμα πρέπει να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες από σήμερα, η καραντίνα δεν θα τερματιστεί παρά την επομένη του debate.

3. Αν ο Τραμπ δεν καταφέρει να παραστεί στο επόμενο debate, αυτό θα ματαιωθεί ή θα επαναπρογραμματιστεί;

4. Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την καμπάνια του –ειδικά αν η κατάσταση της υγείας του Τραμπ επιδεινωθεί;

5. Αν ο Τραμπ δεν μπορεί να πάρει μέρος στην εκστρατεία θα είναι σε θέση ο Μάικ Πενς να σηκώσει όλο το βάρος της επανεκλογής;

6. Αν υποθέσουμε ότι ο Τραμπ αναρρώσει από τον ιό, το προσωπικό του βίωμα θα αλλάξει τις θέσεις του απέναντι στο αντίκτυπο της πανδημίας και στην ανάγκη χρήσης της μάσκας και τήρησης των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης; Θα προσαρμόσει αντίστοιχα και τη ρητορική της εκστρατείας του;

Spiegel: Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρία σενάρια για τον αντίκτυπο που θα έχει η ασθένεια του Τραμπ στην προεκλογική μάχη, παραθέτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το πρώτο είναι ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς.

«Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν (…). Η είδηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του (…). Mέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δήλωνε ότι στην κρίση του κορωνοϊού τα χειρότερα έχουν περάσει».

Το δεύτερο σενάριο βλέπει τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένος.

Πώς;

Κάπως έτσι:

«Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ».

Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει «πολιτική κρίση».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα:

«Εάν ο Τραμπ απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του (…). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά (…). Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα, που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...