Εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων – Το πρώτο βήμα για τον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστειτε το

Με τη διαδικασία για την εκλογή των 5.000 συνέδρων, οι οποίοι και με τη στάση τους θα καθορίσουν τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα κληθούν να στηρίξουν ή να απορρίψουν τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, μπαίνει από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του.

Οι αντιπρόσωποι που θα εκλέξουν το τριήμερο τα σχεδόν 70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι θα λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος τους. Η προσυνεδριακή διαδικασία, αν και σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιους τόνους, είχε στιγμές με έντονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα περάσουν οι ριζικές αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη λειτουργεία του κόμματος, μερικές εκ των οποίων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της «Ομπρέλας», δηλαδή της λεγόμενης εσωκομματικής «αντιπολίτευσης». Η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από άμεση εκλογική διαδικασία, στην οποία θα λαμβάνουν μέρος όλα τα κομματικά μέλη και όχι από το Συνέδριο, υπήρξε το μεγάλο σημείο αντιπαράθεσης.

Όμως, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Σκοπεύει να επιβάλει ποσόστωση 50/50 στη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στα εκλογικά ψηφοδέλτια του, ακόμα και σε μία μελλοντική κυβέρνηση στην οποία θα αποτελεί τον βασικό κορμό. Επίσης, μεγάλη τομή θεωρείται και η θέσπιση μάξιμουμ 3 θητειών των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό συμμαχιών με ορίζοντα το Συνέδριο, είχαν πάρει «φωτιά» τις τελευταίες εβδομάδες. Όλα δείχνουν πως οι τάσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «προεδρικές» (Ενωτική Κίνηση, Γέφυρα, Πασοκογενείς και η ΡΕΝΕ) έχουν βρει κοινό βηματισμό και θα πορευτούν μαζί για να στηρίξουν τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ένα ακόμα ζήτημα που ανεβάζει την ένταση -το βασικό ίσως- είναι η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Θα παραμείνει ένα κόμμα προσανατολισμένο στην Αριστερά, εκφράζοντας δηλαδή ον κόσμο της εργασίας και τα προοδευτικά κινήματα ή θα μετατοπιστεί προς το Κέντρο και θα μετατραπεί σε κόμμα της λεγόμενης «μεσαίας» τάξης.

Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 17 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...