Εκκίνηση για την επιχείρηση «Ελευθερία», στην Αθήνα τα πρώτα εμβόλια

Μοιραστειτε το

Με πολλές τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου η άφιξη των πρώτων εμβολίων και στην Αθήνα, καθώς η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων παραδόθηκε στον χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του υφ. Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Και αυτό ενώ η χώρα παραμένει σε lockdown έπειτα από πολλές εβδομάδες, και παρά τα μέτρα οι αριθμοί των μολύνσεων, των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων δεν επιτρέπουν ακόμη εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν πολλά χαμόγελα, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός (470), αν και υπήρξε σχετική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων (617 από 873 το προηγούμενο 24ωρο).

Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό, ώστε να μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να επιστρέψει στη λεγόμενη «κανονικότητα», θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αποκτήσει ανοσία σημαντικό μέρος του πληθυσμού, με τον χρονικό ορίζοντα των εμβολιασμών για το σύνολο του πληθυσμού να φτάνει έως το τέλος του καλοκαιριού. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης».

Αθήνα, άφιξη των πρώτων εμβολίων

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην επιχείρηση «Ελευθερία» έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο συντονισμό, ενώ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Υπεύθυνοι για την ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί

Αύριο Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, δηλαδή «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», Αττικό Νοσοκομείο, Θριάσιο και «Ασκληπιείο» της Βούλας. Κυριακή θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτιμάται ότι έως τις 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων, έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Στόχος, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. 

Καθώς αναμένεται η έγκριση των εμβολίων και των εταιρειών Moderna αρχικά και AstraZeneca στη συνέχεια, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός δόσεων των διαθέσιμων εμβολίων, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατόν να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι εμβολιασμοί ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Πώς προγραμματίζονται τα ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Πώς και με ποιους όρους θα γίνεται ο εμβολιασμός

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...