Εκθεση-κόλαφος του Κέντρου «Αντιγόνη» για την κόλαση στα ΚΥΤ και τα κέντρα κράτησης προσφύγων

Μοιραστειτε το

Καταγράφονται εκτεταμένες αναφορές για την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών εν μέσω πανδημίας.

Δραματική αύξηση των παραβιάσεων του δικαιώματος αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων καταγράφει η Ετήσια Εκθεση 2020 του Κέντρου «Αντιγόνη» που δημοσιοποιείται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος Αθήνας της οργάνωσης Νάσος Θεοδωρίδης, η έκθεση αναδεικνύει «με γλαφυρό τρόπο τις άθλιες και φριχτές συνθήκες διαβίωσης, ιδίως στα κέντρα κράτησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις θεσμικές παθογένειες της χώρας, αφού το νομικό σύστημα απονομής ασύλου διέπεται πλέον από τόσο σκληρές διαδικασίες ώστε απειλείται πλέον ανοιχτά και απροκάλυπτα η ίδια η ορθή εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης».

Η έκθεση καταγράφει για πρώτη φορά εκτεταμένες αναφορές για την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Καταγράφει επίσης τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, σε υπερδιπλάσιο αριθμό από πέρσι, αγγίζοντας τα επίπεδα 2012-13, όταν βρισκόταν στο απόγειό της η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. «Η μόνη διαφορά είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2020 οι επιθέσεις προέρχονταν όχι από τον παλιό “οργανωμένο χώρο” της Χρυσής Αυγής, αλλά από διάχυτες ανά τη χώρα ρατσιστικές ομάδες τοπικών κοινωνιών που συνασπίζονταν σε προσωρινή βάση, αλλά με συγκροτημένο τρόπο, προκειμένου να εκφράσουν ποικιλοτρόπως τη ριζική αντίθεσή τους στην παρουσία προσφύγων (ακόμη και παιδιών) στις περιοχές τους. Σε αυτές τις ομάδες αθροίζονται επιπλέον και οι δράσεις με ρατσιστικό κίνητρο μεμονωμένων αλλά ουκ ολίγων ατόμων, αλλά δυστυχώς και έκνομες συμπεριφορές αστυνομικών που τήρησαν άκρως αρνητική και πολλές φορές βίαιη στάση απέναντι σε Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες», σημειώνει ο κ. Θεοδωρίδης.

Σημειώνονται επίσης περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης προσφύγων και εργοδοτικής βίας, οι νομοθετικές αλλαγές που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και στην κτήση ιθαγένειας, όπως και ζητήματα αστυνομικής βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα.

Στην 19η Στρογγυλή Τράπεζα της «Αντιγόνης» την περασμένη Δευτέρα, ειδικοί του πεδίου, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί συζήτησαν τις τεράστιες ελλείψεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε., και έθεσαν το αίτημα για μια διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση με ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών, ως αναγκαία προϋπόθεση διαμόρφωσης δημοκρατικών αξιών (το βίντεο είναι διαθέσιμο στη σελίδα της οργάνωσης στο facebook).

Πηγή
Author: Δημήτρης Αγγελίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...