Εκεχειρία συζητά η Αρμενία- Αρνητικοί Μπακού και Άγκυρα

Μοιραστειτε το

Στην τουρκική αδιαλλαξία χτυπούν προς το παρόν οι όποιες, έστω και δειλές, προτάσεις για εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι μάχες μαίνονται εντός και εκτός Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε έτοιμο να συνεργαστεί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την επιβολή εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις από την Κυριακή.

Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ που συμπροεδρεύουν του ΟΑΣΕ έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση πυρός, ενώ τα στοιχεία για τις απώλειες σε ζωές είναι θολά ως προς την αληθινή εικόνα της κατάστασης.

Στο ενδεχόμενο της εκεχειρίας πάντως αντιδρούν τόσο το Μπακού όσο και η Άγκυρα, η οποία έχει πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη αυτή.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αδελφούς μας μέχρι το τέλος στο δίκαιο αγώνα για να ανακτήσουν τα εδάφη τους» ήταν η σημερινή δήλωση – απάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στις χθεσινές πιέσεις για εκεχειρεία.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των μαχών, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στις τάξεις του στρατού ανέρχονται στους 158.

Το Ερεβάν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επαρχίες κοντά.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό της πρωτεύουσας, εν μέσω των συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρμενίας Πασινιάν, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο της χώρας, στις επαρχίες Κοτάικ και Γκεγαρκούνικ.

Την ίδια στιγμή η Αρμενία διατείνεται πως διαθέτει αποδείξεις πως η Τουρκια στηρίζει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν η Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες».

«Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Πασινιάν. «Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στην ανάμειξη στη σύγκρουση εκατοντάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Συρία για να πάνε στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ περνώντας από την Τουρκία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει «εξηγήσεις» για το θέμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον αντίποδα το Μπακού υποστηρίζει ότι απελευθέρωσε περιοχές στρατηγικής σημασίας στην περιοχή Ατζέρε, ενώ ανακοίνωσε ότι κατά τις νυχτερινές συγκρούσεις κατέστρεψαν πέντε τεθωρακισμένα οχήματα της Αρμενίας και σκότωσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εθελοντές που έχουν μεταφερθεί από την Αρμενία στην περιοχή για να πολεμήσουν αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις συγκρούσεις υπό τον φόβο της σφοδρότητας των μαχών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...