Εκδήλωση από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ειδικού σώματος της ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει ως αποστολή την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχουν προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις.

Τα ψηφίσματα πανεπιστημιακών συγκλήτων, κοσμητειών, τμημάτων, συλλόγων διδασκόντων και φοιτητών αποτυπώνουν την εναντίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε αυτήν την κυβερνητική επιλογή, που θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και απειλεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, στην οποία οι προτεραιότητες θα έπρεπε να αφορούν τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα νέο σώμα αστυνομικών, οι δαπάνες του οποίου θα επιβαρύνουν τον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, ενώ αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρόνια υποχρηματοδότησή τους, όπως είναι η έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη φυλάκων, η απουσία φωτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις κ.ά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα πανικού για την ανομία και την παραβατικότητα που ισχυρίζεται ότι «κυριαρχούν» στα πανεπιστήμια για να τα στιγματίσει.

Η ασφάλεια των φοιτητών και φοιτητριών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί πρωτεύον ζήτημα. Και όπως σε κάθε δημοκρατική πολιτεία η εξασφάλισή της και η αντιμετώπιση των περιστατικών παραβατικότητας και βίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προτάσεων. Με δυο προαπαιτούμενα: το σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και την τεκμηριωμένη αποτίμηση του φαινομένου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει εκδήλωση, την Τετάρτη 23/12/2020 και ώρα 19.00-21.00, για να εκφράσει την αντίθεσή της στις προτάσεις της υπουργού Παιδείας αλλά και να συμβάλει στον απαραίτητο διάλογο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom. Ομιλητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί: Σοφία Βιδάλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).  Συντονίζει: Αλεξάνδρα Ανδρούσου (ΕΚΠΑ).

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών

Για να την παρακολουθήσετε, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε την ώρα της εκδήλωσης,
https://us02web.zoom.us/j/86212169929 (ή με τα στοιχεία Meeting ID: 862 1216 9929)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και από την σελίδα της πρωτοβουλίας “Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια”: www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...