Εισροές κεφαλαίων 297 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την περίοδο της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει επιφέρει καίριο χτύπημα στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά οι κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ήπειρος φαίνεται ότι έμειναν όρθιες. Κι αυτό, διότι -κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους- κατάφεραν να πετύχουν καθαρές εισροές κεφαλαίων, αξίας 297,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται μάλιστα, για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό επίτευγμα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση ρεκόρ του β’ τριμήνου.

«Πρωταγωνιστές» αυτής της τάσης αναδείχθηκαν τα funds των χρηματαγορών, με καθαρές εισροές 211,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα προήλθαν από επενδύσεις σε χαμηλού ρίσκου ή βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Δηλαδή από τοποθετήσεις με μικρό ποσοστό απόδοσης, οι οποίες συνήθως αξιοποιούνται από τους επενδυτές ως καταφύγιο σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, όπως ακριβώς αυτής που διανύουμε.

Από την πλευρά τους, οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές πρόσθεσαν ακόμη 62,8 δισεκατομμύρια ευρώ στις καθαρές εισροές.

Όσον αφορά τα χρονολογικά στοιχεία, προκύπτει ότι στο α’ τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων 125,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο αντιστράφηκε τους επόμενους μήνες, χάρη στις αθρόες αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την υιοθέτηση πολιτικών νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως παρατηρούν διάφοροι επενδυτές, το πρώτο εννεάμηνο του έτους, με εξαίρεση τις εισροές κεφαλαίων, ήταν μία περίοδος έντονης αστάθειας. Άλλωστε, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση στην Ευρώπη, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν κατά 300 δισεκατομμύριο ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 12 τρισεκατομμύρια ευρώ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...