ΕΕ: Θα «παγώνουν» οι πόροι για τις χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου

Μοιραστειτε το

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η πρόταση αποτελεί τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ -που τον Ιούλιο συμφώνησαν σε ένα τέτοιο μηχανισμό αλλά δεν προχώρησαν στη θέσπιση ιδιαιτέρως αυστηρού πλαισίου προκειμένου να αποτραπεί ένα βέτο από την Πολωνία ή την Ουγγαρία- και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωβουλευτές επιθυμούν να ενισχυθεί ο μηχανισμός, το οποίο σημαίνει ότι η γερμανική πρόταση -που εμμένει αυστηρά στη συμφωνία του Ιουλίου η οποία επιτεύχθηκε στη σύνοδο των ηγετών ύστερα από τέσσερις ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο, οι ποινές για παραβιάσεις του κράτους δικαίου θα περιλαμβάνουν την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ και θα αποφασίζονται ύστερα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτοί που επιδιώκουν έναν πιο ισχυρό μηχανισμό υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να συστήσει την αναστολή ή την απόσυρση κεφαλαίων από μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου, και να απαιτείται η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ για να παρεμποδιστεί, παρά για να εγκριθεί, μια τέτοια ποινή.

Ένα τέτοιο σύστημα θα δυσκόλευε τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη ή όποιο άλλο πιθανό παραβάτη να αποφύγει μια ποινή, συγκριτικά με το σχέδιο που πρότεινε η Γερμανία και το οποίο είδε σήμερα το Reuters, βάσει του οποίου χρειάζεται ψήφος κατά πλειοψηφία προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι όποιες κυρώσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...