Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την αποβολή κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια

Μοιραστειτε το

© Nuthawut Somsuk | Dreamstime.com

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η Ουάσινγκτον υιοθέτησε επίσης νέους πιο αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν την είσοδο στις ΗΠΑ μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο κινεζικές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους ελεγκτικούς κανόνες της χώρας θα αποβάλλονται από τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μεταξύ των όρων που θα επιβάλλονται στις κινεζικές εταιρείες θα είναι να γνωστοποιούν αν ελέγχονται ιδιοκτησιακά από αλλοδαπές κυβερνήσεις.

Το νομοσχέδιο, που για να αποκτήσει ισχύ νόμου στη χώρα απαιτεί την υπογραφή του προέδρου της χώρας, εγκρίθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της διακυβέρνησης Τραμπ τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του να αυξήσει την πίεση στο Πεκίνο ενώ μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών και με δεδηλωμένη την πρόθεση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει χρόνο και χώρο ώστε οι σχέσεις με το Πεκίνο να βελτιωθούν.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μία εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκαν νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα ενώ χθες Τετάρτη απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές βαμβακιού από την Κίνα, με αιτιολογία τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Η δράση φέρνει αντίδραση, λένε, και το Πεκίνο από την πλευρά του υιοθέτησε στην αρχή της εβδομάδας νέα νομοθεσία για τις εισαγωγές, με αφορμή τους τελωνειακούς ελέγχους που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στην εισαγωγή προϊόντων κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών.

Αφού υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα, πιθανώς από τα μέσα του 2021. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις ξένες εταιρείες ωστόσο είναι προφανές ότι στόχο έχει τις κινεζικές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 217 κινεζικές εταιρείες τελούν υπό διαπραγμάτευση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Όσον αφορά το βαμβάκι, πίσω από την παραγωγή του στην Κίνα βρίσκεται η Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, στην οποία έχει μεγάλα ποσοστά ο κινεζικός στρατός ενώ ο ισολογισμός της αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της επαρχίας Ξινγιάνγκ.

Περιορισμοί και στην είσοδο μελών του ΚΚΚ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσινγκτον υιοθέτησε νέους πιο αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν την είσοδο στις ΗΠΑ μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Οι νέοι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ χθες Τετάρτη, περιορίζουν τη διάρκεια ισχύος τη βίζας των μελών του ΚΚ Κίνας και των άμεσων συγγενών τους σε ένα μήνα, και δεν τους επιτρέπουν παρά μία είσοδο στις ΗΠΑ.

Μέχρι πρότινος τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και άλλοι Κινέζοι πολίτες, μπορούσαν να λάβουν άδειες παραμονής στις ΗΠΑ διάρκειας έως και 10 ετών.

“Επί δεκαετίες επιτρέπαμε στο ΚΚ Κίνας να έχει ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς εμπόδια στους αμερικανικούς θεσμούς και επιχειρήσεις, την ώρα που Αμερικανοί πολίτες στην Κίνα ποτέ δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον οποίο επικαλούνται οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι νέοι περιορισμοί ενδέχεται να αφορούν περίπου 270 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι οξυμένη σε πολλούς τομείς, με τις δύο χώρες να έχουν υιοθετήσει μέτρα η μία εναντίον της άλλης.

Οι κινεζικές αρχές απέλασαν φέτος περίπου 15 Αμερικανούς δημοσιογράφους πολλών μεγάλων εφημερίδων.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της περιόρισε τις διαπιστεύσεις που δίνει στους Κινέζους δημοσιογράφους για την είσοδό τους σε κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία και ενίσχυσε το πλαίσιο λειτουργίας πολλών κινεζικών, κρατικών μέσων ενημέρωσης στο αμερικανικό έδαφος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για όργανα προπαγάνδας.

Εξάλλου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη βίζα περισσότερου από ενός εκατομμυρίου Κινέζων φοιτητών και ερευνητών που φέρονται να κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...