Είναι σίγουρο ότι ο Πομπέο τα πήρε στο κρανίο με τους Τούρκους: Πως “πυροβόλησε” το ψέμα του Τσαβούσογλου…

Μοιραστειτε το

Ήταν ηχηρός ο «μπάτσος» που έφαγε πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να απαντά στα ψέματα των Τούρκων, σε σημείο που εικάζουμε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τα έχει πάρει στην κυριολεξία στο κρανίο με τους πρώην συμμάχους της Αμερικής.

Αν και επαναλαμβάνομαι, προσωπικά πιστεύω ότι αν ο κ. Πομπέο είχε την τελική απόφαση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η σχέση με την Τουρκία θα είχε κοπεί εντελώς και θα είχε θέσει σε ισχύ το νέο στρατηγικό δόγμα στην ανατολική Μεσόγειο, βασισμένο σε όλες τις χώρες πλην της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου, επιχείρησε ακόμα ένα “fake news” την Τετάρτη προσπαθώντας να πείσει βασικά τον εαυτό του ότι οι Αμερικανοί δεν εννοούσαν τις κυρώσεις, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Πομπέο.

Και αυτό το νέο αισχρό ψέμα του Τούρκου υπουργού ελπίζω να συνετίσει πια τις ελληνικές και κυπριακές ιστοσελίδες που φιλοξενούν τις δηλώσεις του χωρίς ούτε ένα συνοδευτικό σχόλιο ή τον κατάλληλο τίτλο.

Μόλις ο Τσαβούσογλου πέταξε την «πατάτα» για τις κυρώσεις, τα γνωστά τρολς που ελέγχονται από τη γνωστή πρεσβεία -όχι φυσικά την αμερικανική- έσπευσαν να κραυγάσουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις καταργούνται.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο κ. Πομπέο ΔΕΝ καταργούνται. Θα καταργηθούν αν η Τουρκία συνετιστεί και στείλει τους S-400 πίσω στη Ρωσία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εμάς και άλλους δημοσιογράφους, στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι θα ανακοινωθούν και άλλες κυρώσεις στο σύντομο μέλλον.

Θα χρησιμοποιήσω τη λέξη διότι αρμόζει στην περίπτωση του μπουνταλά Τσαβούσογλου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άδειασε κυριολεκτικά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι συστάθηκε αμερικανοτουρκική ομάδα εργασίας για το θέμα των S-400.

Πρόκειται για διάψευση με μεγάλη σημασία, μου έλεγαν πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα. Διότι αφορά τον ίδιο τον Τσαβούσογλου, ο οποίος διακίνησε ένα μεγάλο ψέμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός, και υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε, ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτή η παραπάνω φράση; Συζητούν την επόμενη μέρα και ειδικά την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει στις κυρώσεις. Αν αυτές αφορούν τη βάση του Ινσιρλίκ, οι Αμερικανοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους και έχουν εναλλακτικούς σχεδιασμούς.

Ο εκπρόσωπος είπε τα εξής:

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα μαχητικά F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», τονίζεται εμφαντικά. Προς γνώση και συμμόρφωση, προσθέτω εγώ…

Αλλά δεν είχαμε μόνο την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ότι αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, έστειλε επιστολή σε ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με την οποία διευκρίνισε τη θέση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας, και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, στην Αμμόχωστο.

Τη θέση εξέφρασε ο διευθυντής ευρωπαϊκών και ρωσικών υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Ράιαν Τάλι.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοινώνει στους ηγέτες της Ομογένειας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Βαρώσια και σε αρκετές περιπτώσεις εξέφρασε στις τουρκικές και στις «τουρκοκυπριακές αρχές» την βαθιά ανησυχία της Αμερικής για το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων. Έχει σημασία ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν  την ανάκληση παρόμοιων μέτρων από την Τουρκία.

Ο κ. Τάλι υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την ανάληψη δράσης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καλωσόρισε την ισχυρή προεδρική δήλωση του Σ.Α. για τα Βαρώσια.

Η Αμερική, αναφέρει, χαρακτήρισε την επίσκεψη στα Βαρώσια, τον Νοέμβριο, του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ως βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την τουρκική θέση για «λύση δύο κρατών» και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Είναι ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους”, τονίζεται.

Ο αξιωματούχος θυμίζει ότι τον Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο συνομίλησε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο και δήλωσε ότι το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων είναι προκλητικό και μη συμβατό με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Σ.Α. του ΟΗΕ και δεν συμβάλλει σε επιστροφή στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δεν παραλείπει να τοποθετηθεί και για τη φολορωσική στάση της κατοχικής δύναμης. Γράφει στους ηγέτες της Ομογένειας ότι η Αμερική έχει εδώ και καιρό εκφράσει ανησυχία για την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος S-400.

Και σημειώνει: Όπως είδατε στις 14 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για αυτή την προμήθεια του ρωσικού συστήματος. «Θα συνεχίσουμε», σημειώνει, «να παραμένουμε άγρυπνοι για τις δραστηριότητες της Τουρκίας».

Σημειώνω ότι το γράμμα φέρει ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, και αποτελεί απάντηση στην επιστολή των ηγετών της ΑΧΕΠΑ, της ΠΣΕΚΑ, του ΑΗΙ, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

Και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η επιστολή του Λευκού Οίκου είναι σημαντικές εξελίξεις. Η απορία μου παραμένει η ίδια… Γιατί ο κ. Τραμπ δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία εναντίον της Τουρκίας πριν από τις προεδρικές εκλογές; Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα για τον ίδιο…

Πηγή: Hellasjournal

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...