Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης

Μοιραστειτε το

Η βιομηχανία και γενικότερα η μεταποίηση καταγράφουν ανοδικούς ρυθμούς στην ευρωζώνη σε αντίθεση με τον τομέα των υπηρεσιών που συνεχίζει να συρρικνώνεται δραματικά

AP Photo/David Zalubowski, File

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απειλή διπλής ύφεσης, με τη μεταποίηση να αντέχει ή να επιταχύνεται και τις υπηρεσίες να υφίστανται τις πιέσεις της πανδημίας. ● Τι δείχνει ο δείκτης PMI για τις επιχειρήσεις.

Φόβους για μια δεύτερη ύφεση στην ευρωζώνη φέτος τροφοδοτεί η αναθέρμανση της πανδημίας και η πτώση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών τον Οκτώβριο. Η χθεσινή έκθεση της εταιρείας IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύει το ενδεχόμενο μιας διπλής συρρίκνωσης, καθώς το νέο κύμα αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η έκθεση αποκαλύπτει δύο οικονομίες. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η βιομηχανία και συνολικά ο τομέας της μεταποίησης, που κατέγραψε αυτόν τον μήνα την ταχύτερη ανάπτυξη από τις αρχές του 2018, καθώς οι παραγγελίες του αυξήθηκαν σημαντικά μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας στις αρχές του καλοκαιριού. Από την άλλη, βρίσκεται ο τομέας των υπηρεσιών ο οποίος απορροφά άμεσα τους κραδασμούς και τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η απόκλιση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη ανά χώρα. Ετσι, ενώ η μεταποίηση στη Γερμανία βιώνει την τρίτη ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 25 ετών, στις υπόλοιπες χώρες συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών των επιχειρήσεων της ευρωζώνης (PMI) που διαμορφώνεται από την IHS Markit, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 49,4 μονάδες, από τις 50,4 τον Σεπτέμβριο. Πέρασε δηλαδή κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η πτώση αυτή οφείλεται στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο επιμέρους ΡΜΙ των υπηρεσιών υποχώρησε στις 46,2 μονάδες από 48 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, ο ΡΜΙ της μεταποίησης κατέγραψε άνοδο από τις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις 54,4, που αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών.

Στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει στο σύνολο τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, αν και ελαφρά χαμηλότερος (54,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,7 τον Σεπτέμβριο), έδειξε ανάπτυξη για 4ο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο και εδώ η οικονομία αναπτύσσει δύο ταχύτητες. Ο ΡΜΙ της μεταποίησης εκτοξεύτηκε στις 58 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2018, ενώ ο PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,9 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας πλήττουν τον τομέα της ψυχαγωγίας πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους. Αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τον τομέα των υπηρεσιών.

Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, καθώς οι υπηρεσίες βασίζονται περισσότερο στην ατομική κατανάλωση. Προειδοποιούν ότι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη αφού τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ενισχύοντας το ενδεχόμενο λήψης ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων.

Πηγή
Author: Μπάμπης Μιχάλης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...