Δρ. Καρδιολογίας Ι. Χουρσαλάς: «Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι δραματικά» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Αδέξιους χειρισμούς με ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, μικρό αριθμό τεστ και ελλιπή επιδημιολογική επιτήρηση καταλογίζει στην κυβέρνηση μέσα από τη συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο δρ Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Χουρσαλάς.

Όπως εκτιμά, τους επόμενους μήνες η κατάσταση στη χώρα μας θα είναι δραματική, ενώ η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να αργήσει και να μην έρθει πριν από το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

«Τέλος Ιουνίου διεξήχθησαν εκλογές στη Σερβία και γίνονταν διαρκώς συγκεντρώσεις, ενώ αρχές Ιουλίου στο ντέρμπι Ερυθρός Αστέρας – Παρτιζάν βρέθηκαν περίπου 32.000 θεατές. Κάποιοι εξ αυτών έμπαιναν ανεξέλεγκτα τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα» αναφέρει.

Ο κ. Χουρσαλάς επισημαίνει ότι χώρες της Ασίας αλλά και η Σλοβακία πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα μέσα από τα συνεχή τεστ, αντίθετα με την Ελλάδα. «Για να φτάσουμε να έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και η χώρα μας να συγκαταλέγεται στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σημαίνει πως υπάρχει ανεπαρκής διαχείριση του προβλήματος» τονίζει.

Ένας εξίσου σοβαρός λόγος που συνέβαλε στο να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Στη βόρεια Ελλάδα είχαμε αρκετό καιρό πριν θερμοκρασίες περί τους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο διάστημα, που θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες, τα πράγματα θα είναι δραματικά. Από τον Μάιο και μετά, που ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί και οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι διαφορετικές, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί» διαβεβαιώνει.

Covid-19 και καρδιά

Σύμφωνα με τον δρα Χουρσαλά, ο κορωνοϊός προσβάλλει τόσο τους πνεύμονες όσο και την καρδιά, μέσω ανοσολογικής αντίδρασης. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει προσβολή του μυοκαρδίου σε περισσότερο από το 30% των περιπτώσεων και μάλιστα σε ασθενείς με μέτρια ή και καθόλου συμπτώματα.

«Σε κάποιο ποσοστό από αυτούς θα υπάρχει στο μέλλον καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία θα επηρεάσει και το προσδόκιμο της επιβίωσης και την ποιότητα της ζωής τους. Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ελεγχθούν καρδιολογικά ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μυοκαρδιακής βλάβης. Αν, βέβαια, εμφανίσουν αϋπνίες, δύσπνοια ή θωρακικό άλγος, θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα» υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί ο γιατρός, ασθενείς που αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εκτεθούν στον ιό, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην στερηθούν τα φάρμακα για την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αυτό που τονίζω πάντα είναι πως η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά έγκαιρα. Ο ασθενής με τα πρώτα συμπτώματα ή το θετικό τεστ κορωνοϊού πρέπει να απευθύνεται αμέσως στον γιατρό του προκειμένου να λάβει οδηγίες. Όταν η νόσος είναι προχωρημένη, δηλαδή στη φάση της δύσπνοιας, της ανάγκης νοσηλείας και διασωλήνωσης, τότε μόνο ανοσοτροποποιητικές θεραπείες έχουν θέση. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας είναι αυτή που αλλάζει την πρόγνωση, όπως έγινε και με τον πρόεδρο Τραμπ».

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον δρα Χουρσαλά, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με χαμηλό κλάσμα εξωθήσεως που οφείλεται είτε σε παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε σε μυοκαρδιοπάθεια, ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια που εμφανίζουν σύμπλοκες κοιλιακές αρρυθμίες, καθώς και όσοι έχουν υποστεί οξύ καρδιακό επεισόδιο κατά το τελευταίο έτος.

«Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν εντάσσει τους ασθενείς αυτούς σε ομάδα υψηλού κινδύνου, παρά μόνο αν η χρονιότητά της με συνοδό βαλβιδοπάθεια έχει προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση. Στη συννοσηρότητα, βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τη νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40».

Ο κορωνοϊός δεν κολλά με τη θεία κοινωνία

Αναφερόμενος στον διάλογο που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι ανοιχτές ή όχι οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια του lockdown, ο δρ Χουρσαλάς είναι κατηγορηματικός: «Πρέπει να είναι ανοιχτοί οι ναοί με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας».

Όπως λέει, πρόκειται για χώρους αρκετά μεγάλους που αερίζονται συχνά και που οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κέντρα διασκέδασης και λοιπούς χώρους ψυχαγωγίας. «Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως αν βρίσκομαι στην εκκλησία και κάποιος που βρίσκεται δίπλα μου εκπέμπει σταγονίδια δεν θα κολλήσω τον ιό. Φυσικά και θα κολλήσω. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόσο από τους πιστούς όσο και από τους ιεράρχες, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να φορούν μάσκα» ξεκαθαρίζει.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της θείας κοινωνίας στη διασπορά του κορωνοϊού, ένα ζήτημα που αποτελεί casus belli μεταξύ επιστημόνων, ο γιατρός εξηγεί ότι ποτέ στην ιστορία δεν έχει καταγραφεί περιστατικό μόλυνσης από κάτι τέτοιο. Οι ιερείς, λέει ο δρ Χουρσαλάς, κοινωνούσαν τους ασθενείς στα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων και στα σανατόρια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιο περιστατικό νόσησης από τη θεία μετάληψη.

«Το άγιο δισκοπότηρο και η αγία λαβίδα είναι κατασκευασμένα από ευγενή μέταλλα που προστατεύουν από τα μικρόβια. Δεν χρειάζεται, βέβαια, κάποιος να σκουπιστεί με το πανί μετά τη θεία κοινωνία. Δε μπορεί να αρρωστήσει κανείς από αυτό, διότι είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, περιέχει το υπ’ αριθμόν ένα ανοσοποιητικό, τον ίδιο τον Χριστό».

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα