Δριμύ κατηγορώ Ερντογάν για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον Ντεμιρτάς

Μοιραστειτε το

Στα παλαιότερα των υποδημάτων του αποφάσισε να γράψει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του  Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωση του φυλακισμένου  πρώην ηγέτη του φιλοΚουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Δείχνοντας για άλλη μία φορά την άποψή του ότι «δικαιοσύνη»  είναι μόνο ότι εξυπηρετεί τον ίδιο, ο Ερντογάν ανακάλυψε «διπλά πρότυπα» στην απόφαση του ΕΔΑΔ , κατηγορώντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για … υπεράσπιση τρομοκράτη». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε μάλιστα ότι η απόφαση είναι «πολιτική».

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι τα δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη παραβιάστηκαν σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Όχι φυσικά ότι περιμέναμε διαφορετική αντίδραση από τον Ερντογάν που έχει καταστήσει την τουρκική δικαιοσύνη όργανό του, ασκώντας διώξεις και φυλακίσεις σε εκατοντάδες δικαστικούς με την υποψία ότι ήταν αντίπαλοι του καθεστώτος του. Θίχτηκε μάλιστα  γιατί -όπως είπε-δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία για τον Ντεμιρτάς, αποκαλώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ «ασυνήθιστη πρακτική».

Ο Ερντογάν δεν δίστασε πάντως να αγνοήσει και το ίδιο το τουρκικό σύνταγμα που θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες έχουν προτεραιότητα έναντι των τοπικών νόμων. Σε περίπτωση αντίφασης μεταξύ των δύο, μάλιστα, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτικές για την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος χωρίς δίκη από το 2016.
Το ΕΔΑΔ είχε κρίνει το 2018, ότι η κράτηση  του Ντεμιρτάς χωρίς νέα αποδεικτικά στοιχεία ισοδυναμούσε με συνεχείς παραβιάσεις του άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Η Τουρκία απέρριψε και τότε την απόφαση και ο Ερντογάν συνέχισε απτόητος τις προσπάθειες για να τον καταδικάσει με διάφορες κατηγορίες που εάν συνδυαστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική ποινή κάθειρξης του Ντεμιρτάς για  140 χρόνια…

Μήπως ακούει κανείς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που θέλουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις με τον Ερντογάν;

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...