Δριμείες αντιδράσεις από ΟΗΕ και Ε.Ε. για τη φονική καταστολή στη Μιανμάρ

Μοιραστειτε το

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασαν με σφοδρότητα στη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Μιανμάρ, που ζητούν να δοθεί τέλος στη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Κυριακής σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής πάνω από 18 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 30, αν και υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερα θύματα. Επίσης, έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές.

Ο Στέφαν Ντούγιαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις είναι απαράδεκτες. Ο γενικός γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους στρατιωτικούς ότι πρέπει να σεβαστούν τη βούληση του λαού της Μιανμάρ όπως αυτή εκφράστηκε με τις εκλογές και να σταματήσουν την καταστολή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την αιματηρή καταστολή από τον στρατό της Μιανμάρ και επιβεβαίωσε την επιβολή κυρώσεων.

«Η βία δεν θα δώσει νομιμοποίηση στην παράνομη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Πυροβολώντας άοπλους πολίτες, οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να δώσουν λόγο».

«Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως την χρήση βίας κατά των πολιτών και να επιτρέψουν στον πληθυσμό να ασκήσει το δικαίωμά του ως προς την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης…Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει προσεχώς μέτρα απέναντι στις εξελίξεις αυτές», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ήδη από τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των στρατιωτικών της Μιανμάρ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ.  Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητα ΜΜΕ, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε εννέα διαφορετικές πόλεις είναι 19, ενώ υπάρχουν αναφορές για ακόμη 10 θανάτους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν εκτός από πραγματικά πυρά, δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και άλλα μέσα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους από την 1η Φεβρουαρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...