Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ για την πανδημία, εν μέσω νέων ρεκόρ κρουσμάτων

Μοιραστειτε το

Η καγκελάριος προέβη σε προσωπικές εκκλήσεις προς τους Γερμανούς πολίτες, καλώντας τους «να κάνουν τα πάντα» για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού • Περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πανδημία στην Ισπανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις των χωρών να λαμβάνουν συνεχώς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, τα οποία κατά κανόνα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. 

Σήμερα έγινε γνωστό ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Βεβαίως, η αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών τεστ που γίνεται κατά τα δεύτερο κύμα πανδημίας. Ωστόσο, τα νούμερα εξακολουθούν να αποτυπώνουν μόνο ένα μέρος του πραγματικού αριθμού μολύνσεων, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος του πραγματικού αριθμού των θετικών φορέων του κορονοϊού. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο χειμώνας και το κρύο δεν έχει μπει ακόμα στη ζωή των Ευρωπαίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση της πανδημίας.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε προσωπικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, κατά το εβδομαδιαίο διάγγελμά της, εν μέσω νέου ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα. 

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς να μειώσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να συνεχίσουν να ταξιδεύουν όσο λιγότερο γίνεται, με φόντο τη δυσκολία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμφωνήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις στους τρόπους περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Κάθε ημέρα μετράει», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε και άλλα. Απευθύνομαι σε εσάς: να συναντάτε λιγότερους ανθρώπους, είτε στο σπίτι σας είτε εκτός σπιτιού. Παρακαλώ ξεχάστε τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα και τα πάρτι που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Μείνετε όσο γίνεται στα σπίτια σας».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία, με 7.830 μολύνσεις. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε κατά 33 και ανήλθε σε 9.767.

Σημειώνεται ότι οι γερμανοί ηγέτες δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Την ίδια ώρα, δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ακυρώσει μέτρα απαγόρευσης για την παραμονή σε ξενοδοχεία για όσους επισκέπτες φθάνουν στη χώρα από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Πολιτικοί και ειδικοί του τομέα υγείας έχουν κάνει έκκληση προς τον πληθυσμό να λάβει εθελοντικά μέτρα επιπλέον των όσων ισχύουν: περιλαμβανομένων της χρήσης μάσκας, της αποφυγής κοινωνικών επαφών και του πλυσίματος των χεριών.

Εκτιμήσεις για 11.000 νεκρούς από τον Ιούλιο

Στην Ισπανία, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 11.000 περισσότερους θανάτους φέτος, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. 

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, ένας μικρός αριθμός από τους θανάτους αυτούς ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως είναι ο καύσωνας κ.ά. Ωστόσο, η αρχή κατέγραψε ανάλογο αριθμό θανάτων από καύσωνα πέρυσι και φέτος (περίπου 1.950), ώστε να προχωρήσει στην εκτίμηση ότι οφείλεται στη νόσο Covid-19, σχεδόν το σύνολο των θανάτων από τον φετινό Ιούλιο. Επίσης, η αρχή κατέγραψε πολύ υψηλή θνησιμότητα τον φετινό Αύγουστο. 

Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε 5.186 μολύνσεις και 222 θανάτους, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας. Η χώρα της Ιβηρικής, με την πρωτεύουσα Μαδρίτη σε καθεστώς συναγερμού, έχει συνολικά από την αρχή της πανδημίας καταγράψει 936.560 κρούσματα και 33.775 νεκρούς από κορονοϊό. Μέτρα έχουν ληφθεί εκτός από τη Μαδρίτη, στην Ανδαλουσία, τη Ναβάρα, την Καταλονία και τη Γαλικία. 

Τα αρνητικά ρεκόρ

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο η Γερμανία που κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο. Μία από τις χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η οποία ανακοίνωσε 1.747 κρούσματα κορονοϊού. Σημειώνεται ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει αυτόν τον μήνα τον υψηλότερο των 1.050 μολύνσεων που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία ανακοίνωνε κι αυτή ότι κατέγραψε νέο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων με περισσότερα από 8.000 το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 8.114.

Ίδια γεύση και στην Πολωνία, με τις αρχές να ανακοινώνουν τον αριθμό ρεκόρ των 9.622 νέων μολύνσεων κορονοϊού. Σημειώνεται ότι η Πολωνία είχε αρχικά επιτύχει στον έλεγχο της πανδημίας την άνοιξη, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. 

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και Γυμνάσια. Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τέλος, και η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ, με 6.410 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ανήλθε σε 109 το 24ωρο που πέρασε, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να ξεπερνά τα 5.000 αυτόν τον μήνα, ωθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα καραντίνας που έχει επιβάλλει ως το τέλος του έτους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...