Δραματική έκκληση Σταϊνμάγερ στους Γερμανούς για τήρηση των μέτρων

Μοιραστειτε το

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Τα στοιχεία των αυξανόμενων μολύνσεων και θανάτων από κορονοϊό επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για να ζητήσει από τους συμπολίτες του να τηρήσουν τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το σκληρότερο lockdown, με κλείσιμο όλων των καταστημάτων και των κομμωτηρίων, των σχολείων κ.λπ., ενώ παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις εστίασης, τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη. Στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε:

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Χιλιάδες θάνατοι μέσα σε μια βδομάδα και ο ρυθμός μολύνσεων απειλεί να βγει εκτός ελέγχου. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μέτρα, τα γεγονότα είναι ανησυχητικά και δεν αφήνουν περιθώριο».

Άλλωστε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο μέσος όρος μολύνσεων ανά εβδομάδα είναι 176 ανά 100.000 κατοίκους, πέντε φορές υψηλότερος από το σημείο που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι επιτρέπει την ιχνηλάτηση και των εντοπισμό κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας κάλεσε τους πολίτες να αποδεχθούν ότι δεν μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όπως τα άλλα χρόνια και ότι θα πρέπει να προστατέψουν τους συμπολίτες τους. «Θα πετύχουμε, πρέπει να πετύχουμε».

Μέτρα για το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας, με τον αρμόδιο υπουργό, Πέτερ Αλμάιερ, να αναφέρει ότι είναι «σχετικά βέβαιος» ότι η χώρα δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας των νέων σκληρότερων μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Deutschlandfunk, είπε ότι «είναι σχετικά βέβαιος ότι η οικονομία δεν θα υποστεί τις συνέπειες που υπέστη την άνοιξη», ωστόσο εκτίμησε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 10 Ιανουαρίου», ημερομηνία στην οποία λήγει το lockdown που ξεκινά μεθαύριο.

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, είπε ότι ελπίζει πως οι πολίτες θα αποφύγουν τον συνωστισμό στα καταστήματα τις επόμενες δύο ημέρες, καλώντας τους αντί για δώρα να δώσουν «δωροκάρτες-vouchers» στους αγαπημένους τους, ώστε να τα εξαργυρώσουν όταν λήξουν τα μέτρα.

Προφανώς ανήσυχος για την εικόνα συνωστισμού που καταγράφηκε σε καταστήματα τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε ότι θα τους συνιστούσε να βγαίνουν για ψώνια μόνο για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Όσον αφορά τα καταστήματα, που έχουν δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα από την επιβολή των μέτρων, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης των εμπορών ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειές τους την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Λιανεμπόρων επισημαίνει ότι η υποσχόμενη βοήθεια δεν μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο χρεοκοπιών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...