Δράση κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ εξήγγειλε ο Μακρόν

Μοιραστειτε το

Ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Μακρόν μετά τη σύσκεψη για την αντιμετώπισης του ακραίου ισλαμισμού στη Γαλλία, παρουσία του υπ. Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν

Ludovic Marin, Pool via AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε ότι θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, αφότου ανακοίνωσε ότι διαλύθηκε η φιλο-παλαιστινιακή κολεκτίβα Σεΐχ Γιασίν. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η κολεκτίβα αυτή είναι «άμεσα εμπλεκόμενη» στη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας, Σαμουέλ Πατί, εξαιτίας της απόφασής του να δείξει στο μάθημα σκίτσα του Μωάμεθ.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από τη συνάντησή του με μέλη μονάδας για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταμανέν, στο Μπομπινί σε βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού. «Αντίστοιχες αποφάσεις εναντίον οργανώσεων, ομάδων ατόμων, θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η υπόθεση, που αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική από τις γαλλικές αρχές, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις μέσα στη χώρα, αυξάνοντας τα αντιισλαμιστικά, ή και ρατσιστικά ανακλαστικά ακόμη και πολιτικών, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πιέσεις να λάβει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση τους ισλαμιστικού εξτρεμισμού. 

Μέλος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν LREM έφτασε στο σημείο να προτείνει να αφαιρείται η επιμέλεια των παιδιών από τους φονταμενταλιστές, ενώ η γαλλική Γερουσία ενέκρινε, με 229 ψήφους υπέρ και 23 αποχές, σε πρώτη ανάγνωση πρόταση νόμου της δεξιάς πλειοψηφίας κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού», προκειμένου να καταχωρηθεί στο Σύνταγμα η υπεροχή των κανόνων της Δημοκρατίας.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τον νόμο, τον οποίο κρίνει αναποτελεσματικό, και ως εκ τούτου έχει ελάχιστες πιθανότητες να συνεχίσει την κοινοβουλευτική του πορεία.

Κλείνουν τζαμί οι αστυνομικές αρχές

Στο μεταξύ η αστυνομία, που έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις-σκούπα κατά των οργανώσεων ακραίων ισλαμιστών, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το τέμενος του Παντέν, ένα προάστιο στα βόρεια του Παρισιού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε επίσης αναρτήσει στο Facebook βίντεο σχετικά με τον Σαμουέλ Πατί. Στο τζαμί του Παντέν πηγαίνουν περίπου 1.500 πιστοί και σύμφωνα με την αστυνομία η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης για την εξάρθρωση ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στη χώρα.

Το βίντεο ασκούσε σκληρή κριτική στον καθηγητή Ιστορία για το γεγονός ότι έδειξε σε μαθητές τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ μαζί με άλλες γελοιογραφίες στο πλαίσιο του μαθήματος για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. 

Ήδη από το Σαββατοκύριακο, στις επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας κατά ατόμων που φέρονται ότι ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο περιελάμβαναν επιδρομές σε ισλαμικές ενώσεις και οργανώσεις. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 50 εξ αυτών. 

Επίσης είναι σε εξέλιξη πάνω από 80 έρευνες για ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αρχές επισπεύδουν τις απελάσεις 213 ατόμων -μη Γάλλων- που ήταν σε λίστες των Αρχών ως ύποπτοι για ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Στο μεταξύ σήμερα ήρθαν στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τον αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ο 18χρονος δράστης είχε επαφές με τον πατέρα μαθήτριας στο γυμνάσιο όπου δίδασκε. Ο δράστης, λίγο πριν από την επίθεση, αντάλλασσε μηνύματα μέσω Whatsapp με τον πατέρα που ζητούσε κινητοποίηση εναντίον του δολοφονηθέντος Πατί. Πάντως, δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών. 

Ο πατέρας της μαθήτριας μαζί με τον εξτρεμιστή ισλαμιστή Αμπντελχακίμ Σεφριουί είχε εμφανιστεί σε βίντεο κατά του Πατί και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν, «προφανώς είχαν εκδώσει φάτουα εναντίον του καθηγητή». Οι δύο άνδρες είναι μεταξύ των 15 συλληφθέντων για την υπόθεση, εκ των οποίων και πέντε μαθητές, οι οποίοι φέρονται ότι υπέδειξαν στον δράστη τον καθηγητή έναντι αμοιβής.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...