Δοκιμές και στην Ελλάδα για το «θαυματουργό» ισραηλινό φάρμακο κατά του κορωνοϊού | newsbreak

Μοιραστειτε το

Κλινικές δοκιμές και στη χώρα μας αναμένεται να αρχίσουν για το πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Το φάρμακο EXO-C24 και η συμμετοχή της Ελλάδας στις κλινικές δοκιμές του ήταν τα θέματα που συζήτησαν σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο Ισραηλινός επιστήμονας Ναντίν Αρμπέρ, ο άνθρωπος πίσω από την παρασκευή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το φάρμακο φτάσει στην Ελλάδα, θα αρχίσουν αμέσως οι δοκιμές στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά – κλινικά εργαστήρια της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχή για τη συνεργασία της Ελλάδας και του Ισραήλ για το EXO-C24 είχε γίνει πριν από λίγες μέρες, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το συγκεκριμένο φάρμακο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς το «θαυματουργό».

Παρότι ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, το φάρμακο φαίνεται να γεννά πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έως τώρα έχει δοκιμαστεί σε 30 ασθενείς που είχαν μέτρια και βαριά συμπτώματα. Οι 29 από αυτούς έγιναν καλά μέσα σε τρεις έως πέντε μέρες, ενώ στον τελευταίο από αυτούς η θεραπεία παρατάθηκε λίγες μέρες, αλλά και εκείνος τελικά έγινε καλά.

Δύο στάδια

Σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο Ναντίν Αρμπέρ ανέφερε πως, όταν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό, μπορεί να περάσει από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως στο δεύτερο στάδιο ποσοστό 5%-7% του πληθυσμού παρουσιάζει επιδείνωση έπειτα από πέντε έως επτά ημέρες, γιατί εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση», τόνισε ο Ισραηλινός γιατρός.

Το φάρμακο EXO-C24 είναι εισπνεόμενο, χορηγείται μία φορά τη μέρα και η θεραπεία κρατά μόλις πέντε λεπτά. Ακόμα ένα πλεονέκτημά του, σύμφωνα με τον κ. Αρμπέρ, είναι το γεγονός ότι μπορεί να παραχθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και φθηνά.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα