Δοκιμάζει αντοχές και αντανακλαστικά η Άγκυρα: Χωρίς σήμα ξανά το Oruc Reis – Έστειλε και γεωτρύπανο στο Καστελλόριζο

Μοιραστειτε το

Σε σκακιέρα έχει μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο η Τουρκία και παίζει προκλητικά παιχνιδιά για να δημιουργήσει τετελεσμένα αδιαφορώντας (ίσως και επιδιώκοντας) αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Ταυτόχρονα με τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αργά το βράδυ της Τετάρτης έστειλε αιφνιδιαστικά στην περιοχή και το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni.

Κλειστός ξανά ο πομπός του Oruc Reis

Το Oruc Reis, συνεχίζει και σήμερα να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχοντας κλείσει ξανά τον πομπό του, ενώ σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, παραμένει άγνωστο, εάν έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία φορά που έδωσε στίγμα το τουρκικό πλοίο ήταν λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης, όταν και βρισκόταν περισσότερα από 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.  

Έστειλαν και πλωτό γεωτρύπανο νότια του Καστελλόριζου

Την ίδια ώρα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό γεωτρύπανο, Kanuni, έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή του στην περιοχή. Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Τo «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni»  έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.

Geotrupano

Το Kanuni είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Δείτε που βρισκόταν στις 7.30 το πρωί. 

Geotrupano

Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων Φατίχ (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν. 

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Φατίχ» και «Γιαβούζ», είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...