ΔΝΤ: Βραδύτερη ανάκαμψη και 5 κίνδυνοι στην Ευρωζώνη

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο βραδύτερης απ’ ό,τι αναμενόταν ανάκαμψης το 2021 βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε νέα έκθεσή του, ενώ καταγράφει και πέντε κινδύνους που θα απειλήσουν την προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών της γηραιάς ηπείρου.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει ολόκληρη την περιοχή.
Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ ασφαλώς αφορούν και την Ελλάδα, η οποία, με τη λήξη της πανδημίας, θα βγει βαριά τραυματισμένη, καθώς θα έχει να διαχειριστεί ένα υψηλό δημόσιο χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ, δημοσιονομικό έλλειμμα άνω των 20 δισ. ευρώ και έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Χαμηλός πληθωρισμός
Παρότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης βοήθησαν την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει δυναμικά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, η δεύτερη έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα νέα lockdowns σημαίνουν ότι η οικονομία έχει χάσει σημαντικό έδαφος, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική και ο πληθωρισμός χαμηλός με σημαντικές μόνιμες απώλειες σε ποσοστό ανάπτυξης στη μετά κορονοϊό εποχή, λόγω μειωμένης ιδιωτικής κατανάλωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...