Διεθνής Αμνηστία: Πώς επιδρά η πανδημία στην ψυχική υγεία προσφύγων και μεταναστών

Μοιραστειτε το

Μεταξύ άλλων, καλεί τα κράτη να απέχουν από μεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν ψυχική δυσφορία, όπως ο χωρισμός οικογενειών και η κράτηση παιδιών.

Στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στην ψυχική υγεία αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνηση, εστιάζει η Διεθνής Αμνησία, με σχετική ανακοίνωσή της. 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, μεταξύ των προβλημάτων που έφερε στο φως ή επιδείνωσε η πανδημία, περιλαμβάνεται και «η ανεκπλήρωτη υπόσχεση, όπως κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο, για το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όχι μόνο της σωματικής υγείας – αλλά και της ψυχικής υγείας».

Ειδικότερα, αναφορικά με την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι κυβερνήσεις του κόσμου απέτυχαν να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων, παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία της, και έχουν παραμελήσει να παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση και υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν ενεργά πολιτικές μετανάστευσης που επιδεινώνουν τις σοβαρές υπάρχουσες προκλήσεις ψυχικής υγείας για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνηση.

»Τα κράτη πρέπει να εδραιώσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τους δεσμεύουν. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρία πράγματα. Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές τους για την υγεία ενσωματώνουν πλήρως τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ριες, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Δεύτερον, τα πλουσιότερα κράτη πρέπει να παρέχουν επαρκή υποστήριξη στα κράτη με χαμηλότερο πλούτο στις προσπάθειές τους να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν το δικαίωμα στην υγεία των ατόμων, όπως και δικαιούνται, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που βρίσκονται σε κίνηση. Τρίτον, τα κράτη πρέπει να απέχουν από μεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν ψυχική δυσφορία, όπως ο χωρισμός οικογενειών και η κράτηση παιδιών.

»Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια σοβαρή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα που απειλεί όχι μόνο τα προς το ζην αλλά και τις ίδιες τις ζωές μας. Ταυτόχρονα, μας παρέχει ως παγκόσμια κοινότητα επείγουσα ώθηση για να αναμορφώσουμε τις κοινωνίες μας προκειμένου να είμαστε πιο υγιείς και δίκαιοι για όλους και όλες χωρίς αποκλεισμούς.»

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...