Διαφοροποιείται η Γαλλία στη συμφωνία διαμελισμού του Αρτσαχ-Ζητά επαναδιαπραγμάτευση – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Θέση πήρε ως συμπρόεδρος του ομίλου ΜΙΝΣΚ του ΟΑΣΕ η Γαλλία , παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το καθεστώς που θα διέπει την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην συμφωνία που υπήρξε προϊόν ωμού εκβιασμού των Αρμενίων με την συμμετοχή των Ρώσων για να ικανοποιηθούν Αζέροι και Τούρκοι.

Η ανακοίνωση της γαλλικής πλευράς θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση τους όρους της συμφωνίας  και βάζει ως προϋπόθεση στο τραπέζι δυο στοιχεία.  Πρώτο να επιτρέψουν την επιστροφή ατόμων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση τις τελευταίες εβδομάδες, και δεύτερο τον ορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό σημαίνει ότι δεν δέχονται τον διαμελισμό που προβλέπει η συμφωνία και δίνει το 85% των εδαφών του Αρτσάχ , στους Αζέρους.

Είναι χαρακτηριστικό της γαλλικής αντίδρασης, η σαφής αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας στην ανακοίνωση που την δείχνει ως εμπρηστή και υποκινητή της κατάστασης. Παράλληλα τονίζει τους άρρηκτους δεσμούς με τον Αρμενικό Λαό και  ξεκαθαρίζει ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα του.

Η ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας για την Συμφωνία 

Ανακοινώσεις έγιναν χθες το βράδυ από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τις ρωσικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σημειώσαμε τη συμφωνία και εξετάζουμε τους όρους και τις επιπτώσεις της. Αναμένεται διευκρινίσεις προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους.

Η παύση της μάχης είναι ζωτικής σημασίας. Τα μέρη ανέλαβαν αυτήν τη δέσμευση αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και δεσμευτήκαμε, και παραμένουμε, σε αυτήν την προτεραιότητα στο πλαίσιο της συμπροεδρίας της Ομάδας του Μινσκ. Αναμένουμε λοιπόν από το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει αυστηρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να θέσει αμέσως τέλος στην επίθεσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Τουρκία να μην κάνει κάτι που αντιβαίνει σε αυτήν τη βασική προτεραιότητα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, η Γαλλία επιβεβαιώνει την ολόψυχη φιλία της με τον Αρμενικό λαό υπό το φως των στενών ανθρώπινων, πολιτιστικών και ιστορικών μας δεσμών με την Αρμενία. Σε αυτές τις τραγικές περιστάσεις, είμαστε δίπλα σας. Συγκεκριμένα, θα εργαστούμε για να της προσφέρουμε όλη την ανθρωπιστική υποστήριξη που χρειάζεται. Πράγματι, η επί τόπου κατάσταση, με εκτοπισμένους πληθυσμούς και μάχες σε αστικά κέντρα, είχε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.

Η Γαλλία κινητοποίησε τις προσπάθειές της τις τελευταίες εβδομάδες μέσω ενός πολύ μεγάλου αριθμού πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών. Οι γαλλικές αρχές συμβάλλουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες, παρέχοντας ιατρική βοήθεια, η οποία έφτασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Ερεβάν και περιελάμβανε ομάδες χειρουργών ειδικευμένων στη θεραπεία θυμάτων συγκρούσεων. Άλλες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τις επόμενες ημέρες για να παράσχουν στην Αρμενία τη βοήθεια που θα χρειαστεί.

Τέλος, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης παραμένει απαραίτητη, πέρα ​​από την εκεχειρία που ανακοινώθηκε χθες. Ως συμπρόεδρος του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, η Γαλλία θα συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών πρέπει να συνεχιστούν χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή ατόμων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και για τον ορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα