Διακοπή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία ζητά Σουηδός Ευρωβουλευτής

Μοιραστειτε το

Ο Σουηδός ευρωβουλευτής, της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών,Charlie Weimers, με άρθρο του στην βελγική εφημερίδα «New Europe»  υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά να διακοπεί άμεσα η τελωνειακή σύνδεση μαζί της.  

Ο κ. Weimers τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο επιθετική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης του 1995 που οδήγησε τον Ερντογάν στην εξουσία ως τον ηγέτη που προχωρά στον εκμοντερνισμό και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση του άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία, έτσι μπορεί και να τον οδηγήσει στην πτώση του» γράφει χαρακτηριστικά για τον Τούρκο ηγέτη ο Σουηδός Ευρωβουλευτής προσθέτοντας ότι: «Η Έ.Ε. πρέπει επειγόντως να εξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, που ακόμα επίσημα ζητάει να γίνει μέλος της, και να υποστηρίξει πλήρως το αίτημα των γαλλικών και ελληνικών αρχών για να αναστολή των τελωνειακών σχέσεων μαζί της, αν πραγματικά θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της».

«Οι πράξεις και οι πολιτικές της Τουρκίας εναντίων κρατών-μελών της Ε.Ε. την παρουσιάζουν περισσότερο ως εχθρό της Ευρώπης και λιγότερο ως σύμμαχο και πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα» σημειώνει ο κ. Weimers.

Προς επίρρωση της παραπάνω δήλωση του ο κ. Weimers αναφέρει μια σειρά παραδειγμάτων της προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκία. Ειδικότερα υπογραμμίζει την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια, την κατάφωρη παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα ο Σουηδός ευρωβουλευτής αναφέρει την συνεχή εκμετάλλευση της μεταναστευτικής κρίσης από την Τουρκία, καθώς και την κρίση που δημιούργησε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επίθεση του Ερντογάν κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχίατρο και πως ότι οι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη υπομένουν τα ίδια με αυτά που υπέμειναν οι εβραίοι από τους Ναζί πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αν κάποιος χρειάζεται ψυχιατρική αξιολόγηση αυτός είναι ο Ερντογάν» σχολίασε ο  κ. Weimers

Στην συνέχεια ο σουηδός Ευρωβουλευτής αναφέρει τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με την  Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ τονίζει ότι η Άγκυρα χρηματοδοτεί και ελέγχει τα περισσότερα τζαμιά στην Ευρώπη, τα οποία τα έχει μετατρέψει σε εργαλεία προπαγάνδας και σε κέντρα κατασκοπείας. Επιπλέον, η Τουρκία σύμφωνα με τον κ. Weimers, έχει γίνει καταφύγιο και παράδεισος για άτομα από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχουν εκδιωχθεί από άλλες μουσουλμανικές χώρες. «Η Τουρκία έχει μοιράσει διαβατήρια σε άτομα που είναι στην Χαμάς, την οποία η Ευρώπη την θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, και τους επιτρέπει να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους από την Κωνσταντινούπολη.» ανέφερε.   

«Με βάση τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες εναντίων κρατών-μελών των Ε.Ε. και την υπόθαλψη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά ματιά» υπογραμμίζει ο κ. Weimers και συνεχίζει: « Εάν η Ε.Ε είναι σοβαρή για την προστασία των συμφερόντων της και για την διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τότε πρέπει να τα βάλει με την Τουρκία για τις πράξεις της. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να την χτυπήσει εκεί που πονάει, δηλαδή στην τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη.»

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της σκανδιναβικής χώρας η τελωνειακή ένωση ήταν το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τον εκσυγχρονισμό της. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγικός και εξαγωγικός εταίρος της Τουρκίας. Παρόλα αυτά η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και όσο πέφτει η λίρα  πέφτει και η δημοτικότητα του Ερντογάν. «Όσο η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Ευρώπη, η Ε.Ε. πρέπει να την τιμωρήσει διακόπτοντας την τελωνειακή σύνδεση.» υποστηρίζει ο κ. Weimers.  

«H Τουρκία παραμένει μια χώρα “κλειδί” στην Μέση Ανατολή αλλά δεν αποτελεί “κλειδί” για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τους εκβιασμούς της Τουρκίας, την διευκόλυνση των τρομοκρατών και την προσβλητική ρητορική.» κατέληξε ο κ. Weimers.

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...