Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Γυναικοκτονία: από το δρόμο ως το νόμο

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται, κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες από συζύγους, συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. To 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος, οκτώ γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Τρεις από αυτές, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάποιες έγιναν ιστορίες για σκανδαλοθηρικά εξώφυλλα και άλλες παρέμειναν σιωπηρά στο παρασκήνιο.

Ενα διαδικτυακό πάνελ που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, ψυχολόγους, ανθρώπους των κινημάτων καθώς και τη δημοσιογράφο Ντίνα Δασκαλοπούλου, επιχειρεί να προσεγγίσει το πολυδιάστατο θέμα των γυναικοκτονιών. Με τίτλο «Γυναικοκτονία: από το δρόμο ώς το νόμο», η διαδικτυακή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Διοτίμα και την Εφημερίδα των Συντακτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

«Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, πολιτική, δημοσιογραφική και κινηματική σκοπιά», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια της συζήτησης Αννα Βουγιούκα, ερευνήτρια και εμπειρογνώμονας φύλου του Κέντρου «Διοτίμα».

«Συνδιοργανώνουμε με την “Εφ.Συν.”, γιατί από τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ ο όρος “γυναικοκτονία” δεν χρησιμοποιείται, με τα κυρίαρχα αφηγήματα να κάνουν λόγο για “εγκλήματα τιμής” και “πάθους”, ενώ οι γυναίκες χαρακτηρίζονται ως “άτυχες”. Επιδιώκουμε μεταξύ άλλων να αποδομήσουμε τα στερεότυπα που με το χειρότερο τρόπο ταπεινώνουν, στιγματίζουν και στοχοποιούν το θύμα, αντί να το υπερασπιστούν, να εντοπίσουμε τα αίτια του φαινομένου και να συνδέσουμε το κίνημα με το Δίκαιο», καταλήγει.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος δικαίου στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Αθηνά Παπαναγιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος και μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού «φεμινιστιqά», Κατερίνα Σεργίδου, υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και μέλος της Συνέλευσης 8η Μάρτη, Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της «Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων», και Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος και συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας στο Κέντρο «Διοτίμα».


Ομιλίες

▶ «Γυναικοκτονία»: οι όροι γένεσης και αποδοχής ενός νέου νομικού όρου
Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος δικαίου, διδάσκουσα του μαθήματος «Φεμινισμός και Δίκαιο», στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

▶ Μια απαγορευμένη λέξη στην αίθουσα σύνταξης – πλαισίωση της γυναικοκτονίας και κατασκευή της «γυναίκας» στα ΜΜΕ
Ντίνα Δασκαλοπούλου – δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτων

▶ Δίκαιο-αντηχείο: Έμφυλες ταξινομίες, σεξιστικές ιστορίες, ετεροκανονικές οικονομίες
Αθηνά Παπαναγιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού φεμινιστιqά

▶ Φεμινιστικές πρακτικές υπεράσπισης της ζωής από τον ισπανόφωνο κόσμο μέχρι την Ελλάδα
Κατερίνα Σεργίδου, Υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, μέλος της Συνέλευσης 8η Μάρτη

Παρεμβάσεις

▶ Τοξική αρρενωπότητα: ένα φρούτο που έπεσε από τον ουρανό ή ένα αγριόχορτο που φυτρώνει από τα κάτω;
Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων

▶ Πώς το προβληματικό σύστημα απόκρισης των Αρχών στην έμφυλη βία οδηγεί στην αύξηση των γυναικοκτονιών;
Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας, Κέντρο Διοτίμα

Συντονισμός: Άννα Βουγιούκα, ερευνήτρια, εμπειρογνώμονας φύλου, Κέντρο Διοτίμα 

💻 LIVE αναμετάδοση efsyn.gr και @NGOdiotima στο facebook

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...