Διαδικτυακά θα διεξαχθεί το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25/11 – 4/12) | newsbreak

Μοιραστειτε το

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, θα διεξαχθεί φέτος -στην 33η διοργάνωσή του- ψηφιακά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ταινίες του φεστιβάλ θα μεταδοθούν από την ιστοσελίδα του, με ελεύθερη πρόσβαση, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Κατ’ αυτό τον τρόπο το πρόγραμμά του θα το παρακολουθήσουν κινηματογραφόφιλοι από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, λεπτομέρειες για την πρόσβαση στις ταινίες και τα αφιερώματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Έως τότε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ανακοίνωσε ότι το κύριο σκέλος του προγράμματος θα αφορά τον ελληνικό κινηματογράφο, «χωρίς να ξεχνάμε τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τα θεματικά αφιερώματα, που δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο φεστιβάλ μας», όπως είπε.

Η πρώτη διοργάνωση του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου άρχισε το 1988, με σαφή προσανατολισμό στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου, σύγχρονου, αλλά και παλαιοτέρου, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αφιερώματα του παρελθόντος

Ορισμένα από τα αφιερώματα που έχουν φιλοξενηθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ, είναι ο νέος βρετανικός κινηματογράφος, ο κινηματογράφος της Περεστρόικας, ο νέος ιταλικός κινηματογράφος, η κωμωδία των στούντιο Ealing, ο κινηματογράφος του φανταστικού, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, «Ποιο μέλλον; Οικολογικά και άλλα προβλήματα», η λογοκρισία στον κινηματογράφο, τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, τα 40 χρόνια του περιοδικού «Cahiers du Cinéma», «Depression – το μεγάλο οικονομικό κραχ, έρωτας και ερωτισμός στον κινηματογράφο».

Με το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ, για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο, έχουν βραβευτεί διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Αρθουρ Πεν, Μόντι Πάιθον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόσι, Ανιές Βαρντά, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Αλέξης Δαμιανός, Σταύρος Τορνές, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Δημόπουλος, Ειρήνη Παπά, Ζωή Λάσκαρη, Ελένη Καραΐνδρου, Μπέττυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, κ.ά.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα