Διαδηλώσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

Μοιραστειτε το

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό σημειώθηκαν σε Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικοί διέλυσαν τις συγκεντρώσεις, ενώ δεν έλλειψαν τα επεισόδια.

Στην Βρετανία η αστυνομία διέλυσε πάρτι 70 ατόμων σε σκάφος στο Λονδίνο. 

Ολλανδία: Η αστυνομία διέλυσε διαδηλωτές κατά του λοκντάουν

Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ, όταν η αστυνομία διέλυσε σήμερα μια διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν, που έχει επιβληθεί στη μάχη με τον κορονοϊό, με τις αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ταραχές που συγκλόνισαν πόλεις της Ολλανδίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέλυσε ένα πλήθος περίπου 600 διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αδιαφόρησαν για την πανεθνική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μουσείων, στην καρδιά του Άμστερνταμ, σήμερα το απόγευμα.

Η επιβολή του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το λοκντάουν, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Καταστήματα λεηλατήθηκαν σε διάφορες πόλεις και 500 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Αυστρία: Συλλήψεις ακροδεξιών και νεοναζί σε διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού

Τη μαζική επέμβαση της αστυνομίας και σειρά συλλήψεων προκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο αποκαλούμενος από τους ίδιους “περίπατος”, δηλαδή η διαδήλωση που πραγματοποίησαν -παρά τη σχετική απαγόρευση όλων των σχετικών διαδηλώσεων- περίπου 5.000 (σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές) αντίπαλοι των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, με κυρίαρχη τη συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων, στην Πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας και τις γύρω περιοχές των ξακουστών Μουσείων Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας στη Βιέννη.

Δεδομένου ότι ούτε τις υποχρεωτικές προστατευτικές μάσκες φορούσαν ούτε οι αποστάσεις τηρήθηκαν και η διάθεση γινόταν όλο και πιο επιθετική και οι “περιπατητές” εισέβαλαν στο “Ρινγκ”, την κεντρική λεωφόρο περιμετρικά του πρώτου τομέα της πρωτεύουσας — ο οποίος, λόγω της μη ανακοινωθείσας διαδήλωσης, δεν είχε αποκλειστεί για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων — η αστυνομία είχε ζητήσει, χωρίς να εισακουστεί, τη διάλυση τους εντός 15 λεπτών.

Στη συνέχεια, και μετά τον αποκλεισμό όλων των γύρω περιοχών από τους αστυνομικούς, η πορεία επεδίωξε να κινηθεί προς το κτίριο της Βουλής, όμως, ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, συνολικά 1.000 αστυνομικοί, με επικεφαλής τον ίδιο τον αρχηγό της Αστυνομίας Γκέρχαρντ Πιούρστλ, τους εμπόδισε με τη βοήθεια και αστυνομικών σκύλων.

Η πορεία στράφηκε προς την αντίθεση κατεύθυνση προς την ξακουστή Κρατική Όπερα και σε μικρότερες ομάδες αναπτύχθηκε σε διάφορα σημεία του Δακτυλίου αλλά και προς το κέντρο της πρωτεύουσας, με, ή χωρίς τη συνοδεία, αστυνομικών, πριν οι ομάδες διαλυθούν αργά το απόγευμα.

Από την πλευρά του το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης μετέδιδε την Κυριακή διαδικτυακά μέσω ” livestream”, μαζί με άλλους διοργανωτές απαγορευμένων διαδηλώσεων, την εκδήλωση του “Για την ελευθερία”, καταγγέλλοντας επανειλημμένα την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για “επιδίωξη φίμωσης των επικριτών της”.

Όπως διατεινόταν ο Χέρμπερτ Κικλ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων και πρώην υπουργός Εσωτερικών στη συγκυβέρνησή τους με το Λαϊκό Κόμμα — ο οποίος θεωρείται ως εκπρόσωπος της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ελευθέρων — η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι “μία τελείως νέα μορφή λογοκρισίας”.

Οι σημερινές απαγορεύσεις των κυριαρχούμενων από την Ακροδεξιά διαδηλώσεων επιβλήθηκαν μετά τις ιδιαίτερα αρνητικές και επικίνδυνες εμπειρίες από παρόμοια διοργάνωση στην αυστριακή πρωτεύουσα, πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία δεν είχε τηρηθεί κανένα μέτρο ασφαλείας — ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις, ενώ υπήρξαν έκτροπα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είχαν αρχίσει νωρίτερα, με μία μικρή, ειρηνική συγκέντρωση περίπου 40 ατόμων και με τήρηση των προστατευτικών μέτρων, που είχε δηλωθεί στην Αστυνομία ως “χριστιανική λιτανεία”.

Έγκαιρα, και με κάθε σαφήνεια, η Αρχιεπισκοπή Βιέννης της Αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε προειδοποιήσει ήδη από χθες για τέτοιες συγκαλυμμένες ως “χριστιανικές εκδηλώσεις” διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας τις ως “κατάχρηση της θρησκείας και της ελευθερίας της θρησκείας”.

Βέλγιο: Προσαγωγές στις Βρυξέλλες για την αποτροπή διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων

Σχεδόν 500 άνθρωποι προσήχθησαν προληπτικά σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου οι αρχές να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δύο απαγορευμένων διαδηλώσεων κατά των μέτρων εναντίον της πανδημίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστυνομίας.

«488 άνθρωποι προσήχθησαν», κυρίως έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της βελγικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου. Οι αρχές άρχισαν να τους αφήνουν ελεύθερους γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Μια πλατεία, που βρίσκεται μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου η κινητοποίηση ήταν «η μαζικότερη», χρειάστηκε να εκκενωθεί, συμπλήρωσε ο αξιωματικός. Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο ήταν «οπαδοί πέντε ή έξι βελγικών ποδοσφαιρικών ομάδων».

Εκτός του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, οι διαδηλωτές προσκλήθηκαν, μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συγκεντρωθούν στο Atomium, ένα εμβληματικό μνημείο της πόλης, όπου έδωσαν το “παρών” μερικές δεκάδες άνθρωποι.

Η βελγική αστυνομία δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες αντικειμένων που κατάσχεσε από ορισμένους προσαχθέντες: μαχαίρια, κροτίδες, βεγγαλικά κ.α. «Δεν ήταν αντικείμενα για μια ειρηνική συγκέντρωση», σχολίασε σε μια ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζουμε ότι δεν είχε εκδοθεί καμία άδεια για την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης σήμερα», τονίζει η αστυνομία στο Twitter.

Βρετανία: Η αστυνομία διέλυσε πάρτι 70 ατόμων σε σκάφος στο Λονδίνο

Η αστυνομία διέλυσε ένα πάρτι σε ένα σκάφος στα προάστια του δυτικού Λονδίνου χθες και περισσότεροι από 70 άνθρωποι κινδυνεύουν με πρόστιμο επειδή παραβίασαν τα μέτρα κατά της νόσου Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό.

Η Βρετανία βρίσκεται σε λοκντάουν σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, που εν μέρει οφείλεται στην κυκλοφορία νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και απαγορεύεται οι πολίτες να συναθροίζονται σε μεγάλες ομάδες. Οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα ο ιός να συνεχίζει να διασπείρεται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως επενέβη στο πάρτι, που πραγματοποιούταν σε ένα αγκυροβολημένο σκάφος, χθες το βράδυ και 72 άνθρωποι ενδέχεται να τιμωρηθούν με πρόστιμο ύψους 800 λιρών, επειδή παραβίασαν τους κανονισμούς κατά του νέου κορονοϊού.

Ο διοργανωτής του πάρτι ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 10.000 λιρών.

«Επρόκειτο για μια κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών κατά του νέου κορονοϊού που εφαρμόζονται για να σωθούν ζωές και να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (NHS) από την τεράστια πίεση που δέχεται», δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τόμας Μπόουεν, σε μια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...